PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort truskawkowy

Pyszny tort z masą śmietanową, galaretką i truskawkami

o 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort truskawkowy

Ciasto:

2 szt. jajek
2 łyżki wody (gorącej)
100 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
150 g mąki

Poncz:

0,5 szkl. wody (przegotowanej)
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżki cukru

Nadzienie:

6 łyżeczek Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
200 g śmietanki 30% tł.
250 g serka homogenizowanego waniliowego
200 ml mleka
5 łyżek cukru pudru
150 g truskawek (zmiksowanych)

Obłożenie:

350 g truskawek
1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
250 ml białego półsłodkiego wina
250 ml wody

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Ubić jajka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Pod koniec dodać gorącą wodę, a następnie delikatnie domieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Włożyć do formy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 - 40 min.

Po upieczeniu ostudzić (w foremce), a następnie nasączyć przygotowanym ponczem.

3

Masa

Żelatynę namoczyć w paru łyżkach wody, a gdy napecznieje podgrzać ją do rozpuszczenia. Serek, mleko, cukier, truskawki zmiksować razem. Do żelatyny dodawać po łyżce masę i dokładnie wymieszać. Osobno ubić śmietanę i dodać do całości. Masę truskawkową wyłożyć na spód biszkoptowy.

4

Dekorowanie

Wodę z winem zagotować, rozpuścić w niej galaretkę i odstawić do ostygnięcia. Truskawki poćwiartować, ułożyć na masie truskawkowej i zalać przygotowaną galaretką. Do czasu podania przechowywać w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort truskawkowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1005kJ
240kcal
561kJ
134kcal
Tłuszcz 7.81g 4.36g
Węglowodany 34.01g 19.00g
Białko 11.21g 6.26g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej