PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort truskawkowy

Pyszny tort z masą śmietanową, galaretką i truskawkami

ok. 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort truskawkowy

Ciasto:

2 szt. jajek
2 łyżki wody (gorącej)
100 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
150 g mąki

Poncz:

0,5 szkl. wody (przegotowanej)
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżki cukru

Nadzienie:

6 łyżeczek Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
200 g śmietanki 30% tł.
250 g serka homogenizowanego waniliowego
200 ml mleka
5 łyżek cukru pudru
150 g truskawek (zmiksowanych)

Obłożenie:

350 g truskawek
1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
250 ml białego półsłodkiego wina
250 ml wody

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Ubić jajka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Pod koniec dodać gorącą wodę, a następnie delikatnie domieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Włożyć do formy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Po upieczeniu ostudzić (w foremce), a następnie nasączyć przygotowanym ponczem.

3

Masa

Żelatynę namoczyć w paru łyżkach wody, a gdy napecznieje podgrzać ją do rozpuszczenia. Serek, mleko, cukier, truskawki zmiksować razem. Do żelatyny dodawać po łyżce masę i dokładnie wymieszać. Osobno ubić śmietanę i dodać do całości. Masę truskawkową wyłożyć na spód biszkoptowy.

4

Dekorowanie

Wodę z winem zagotować, rozpuścić w niej galaretkę i odstawić do ostygnięcia. Truskawki poćwiartować, ułożyć na masie truskawkowej i zalać przygotowaną galaretką. Do czasu podania przechowywać w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort truskawkowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1005 kJ
240 kcal
561 kJ
134 kcal
Tłuszcz 7.81 g 4.36 g
Węglowodany 34.01 g 19.00 g
Białko 11.21 g 6.26 g