PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort pająk

Tort w kształcie pająka z kremem czekoladowym

o 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort pająk

Ciasto:

1 opak. Murzynka Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 g masła
80 ml mleka

Krem:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. posypki cukrowej
1 opak. żelek (długich)
6 szt. pianek Marshmallows
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Tortownicę o śr. 20 cm posmaruj masłem i wysyp mąką. Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Mieszaj mikserem najpierw na niskich, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Formę z ciastem wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 55 min.

Upieczone ciast odstaw do całkowitego wystygnięcia, po czym wyjmij je z foremki.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach.

4

Dekorowanie

Ciasto posmaruj kremem i obsyp płatkami czekoladowymi. Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, utnij róg opakowań i wyciśnij na papier do pieczenia: 4 kropki z polewy białej o śr. 1 cm oraz 4 kropki z polewy deserowej o śr. 0,5 cm. Odstaw, aby zastygły. Następnie ciemne kropki posmaruj od spodu pisakiem cukrowym i przyklej na białe kropki tak, aby powstały oczy pająka. Obok ułóż perełki błyszczące (jako dodatkowe oczy). Ciasto udekoruj pisakami w paseczki lub inne wzory. Z długiego żelka wykonaj zęby jadowe i umocuj je w cieście. Pianki natnij, przyczep długie żelki - będą to nogi pająka. Do pianek przyklej pisakiem perełki błyszczące.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort pająk

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1985kJ
474kcal
1357kJ
324kcal
Tłuszcz 21.20g 14.52g
Węglowodany 62.80g 43.01g
Białko 7.08g 4.85g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej