do przepisu Tort pająk
1 opak. | Murzynka Dr. Oetkera |
3 szt. | jajek |
100 g | masła |
80 ml | mleka |
300 ml | mleka (schłodzonego) |
1 opak. | Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera |
1 opak. | posypki cukrowej |
1 opak. | żelek (długich) |
6 szt. | pianek Marshmallows |
1 opak. | Polewy gotowej białej Dr. Oetkera |
1 opak. | Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera |
1 opak. | Perełek błyszczących Dr. Oetkera |
1 opak. | Pisaków cukrowych Dr. Oetkera |
Tortownicę o śr. 20 cm posmaruj masłem i wysyp mąką. Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Mieszaj mikserem najpierw na niskich, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 55 min.
Upieczone ciast odstaw do całkowitego wystygnięcia, po czym wyjmij je z foremki.
Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach.
Ciasto posmaruj kremem i obsyp płatkami czekoladowymi. Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, utnij róg opakowań i wyciśnij na papier do pieczenia: 4 kropki z polewy białej o śr. 1 cm oraz 4 kropki z polewy deserowej o śr. 0,5 cm. Odstaw, aby zastygły. Następnie ciemne kropki posmaruj od spodu pisakiem cukrowym i przyklej na białe kropki tak, aby powstały oczy pająka. Obok ułóż perełki błyszczące (jako dodatkowe oczy). Ciasto udekoruj pisakami w paseczki lub inne wzory. Z długiego żelka wykonaj zęby jadowe i umocuj je w cieście. Pianki natnij, przyczep długie żelki - będą to nogi pająka. Do pianek przyklej pisakiem perełki błyszczące.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1985kJ 474kcal |
1357kJ 324kcal |
Tłuszcz | 21.20g | 14.52g |
Węglowodany | 62.80g | 43.01g |
Białko | 7.08g | 4.85g |