PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort pająk

Tort w kształcie pająka z kremem czekoladowym

ok. 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort pająk

Ciasto:

1 opak. Murzynka Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 g masła
80 ml mleka

Krem:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. posypki cukrowej
1 opak. żelek (długich)
6 szt. pianek Marshmallows
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Tortownicę o śr. 20 cm posmaruj masłem i wysyp mąką. Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Mieszaj mikserem najpierw na niskich, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Formę z ciastem wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 55 min.

Upieczone ciast odstaw do całkowitego wystygnięcia, po czym wyjmij je z foremki.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach.

4

Dekorowanie

Ciasto posmaruj kremem i obsyp płatkami czekoladowymi. Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, utnij róg opakowań i wyciśnij na papier do pieczenia: 4 kropki z polewy białej o śr. 1 cm oraz 4 kropki z polewy deserowej o śr. 0,5 cm. Odstaw, aby zastygły. Następnie ciemne kropki posmaruj od spodu pisakiem cukrowym i przyklej na białe kropki tak, aby powstały oczy pająka. Obok ułóż perełki błyszczące (jako dodatkowe oczy). Ciasto udekoruj pisakami w paseczki lub inne wzory. Z długiego żelka wykonaj zęby jadowe i umocuj je w cieście. Pianki natnij, przyczep długie żelki - będą to nogi pająka. Do pianek przyklej pisakiem perełki błyszczące.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort pająk

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1985 kJ
474 kcal
1357 kJ
324 kcal
Tłuszcz 21.20 g 14.52 g
Węglowodany 62.80 g 43.01 g
Białko 7.08 g 4.85 g