PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort mandarynkowy Moniki

Tort z masą sernikową i bezą

16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort mandarynkowy Moniki

Ciasto:

125 g masła (miękkiego)
125 g cukru pudru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
150 g mąki
4 szt. żółtek
4 łyżki mleka

Bezowa korona:

4 szt. białka
180 g cukru pudru

Masa sernikowa:

250 ml śmietanki 30% tł.
1 łyżka cukru pudru
400 ml mleka
1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
1 puszka mandarynek w puszce

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na gładką masę. Następnie, miksując, kolejno dodaj żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Po połączeniu się składników i uzyskaniu gładkiej, puszystej masy ciasto podziel na połowę. Pierwszą połowę przełóż do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 20 min.

3

Beza

Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier puder. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i nałóż drugą część ciasta, wyrównaj, po czym na wierzch nałóż ubitą pianę. 

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 30 min.

5

Masa sernikowa

Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Do masy dodaj mandarynki i delikatnie wymieszaj łyżką. 

6

Przełożenie

Do tortownicy włóż pierwszą część ciasta i nasącz syropem z mandarynek. Na ciasto nałóż gotową masę sernikową. Na masę wyłóż drugą część ciasta z bezą. Odstaw do lodówki do stężenia. 

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort mandarynkowy Moniki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1336kJ
319kcal
1043kJ
249kcal
Tłuszcz 14.65g 11.45g
Węglowodany 41.20g 32.19g
Białko 5.74g 4.48g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt