Flag

Tort mandarynkowy Moniki

16 porcji
Średni
60 min
Tort z masą sernikową i pyszną bezą
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
125 gmasła (miękkiego)
125 gcukru pudru
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 płaska łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
150 gmąki
4 szt.żółtek
4 łyżkimleka
Bezowa korona
4 szt.białka
180 gcukru pudru
Masa sernikowa
250 mlśmietanki 30% tł.
1 łyżkacukru pudru
400 mlmleka
1 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
1 puszkamandarynek w puszce

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na gładką masę. Następnie, miksując, kolejno dodaj żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Po połączeniu się składników i uzyskaniu gładkiej, puszystej masy ciasto podziel na połowę. Pierwszą połowę przełóż do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Beza

Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier puder. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i nałóż drugą część ciasta, wyrównaj, po czym na wierzch nałóż ubitą pianę. 

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

5

Masa sernikowa

Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Do masy dodaj mandarynki i delikatnie wymieszaj łyżką. 

6

Przełożenie

Do tortownicy włóż pierwszą część ciasta i nasącz syropem z mandarynek. Na ciasto nałóż gotową masę sernikową. Na masę wyłóż drugą część ciasta z bezą. Odstaw do lodówki do stężenia. 

Porady i wskazówki