PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort mandarynkowy Moniki

Tort z masą sernikową i bezą

16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort mandarynkowy Moniki

Ciasto:

125 g masła (miękkiego)
125 g cukru pudru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
150 g mąki
4 szt. żółtek
4 łyżki mleka

Bezowa korona:

4 szt. białka
180 g cukru pudru

Masa sernikowa:

250 ml śmietanki 30% tł.
1 łyżka cukru pudru
400 ml mleka
1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
1 puszka mandarynek w puszce

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na gładką masę. Następnie, miksując, kolejno dodaj żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Po połączeniu się składników i uzyskaniu gładkiej, puszystej masy ciasto podziel na połowę. Pierwszą połowę przełóż do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 20 min.

3

Beza

Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier puder. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i nałóż drugą część ciasta, wyrównaj, po czym na wierzch nałóż ubitą pianę. 

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 30 min.

5

Masa sernikowa

Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Do masy dodaj mandarynki i delikatnie wymieszaj łyżką. 

6

Przełożenie

Do tortownicy włóż pierwszą część ciasta i nasącz syropem z mandarynek. Na ciasto nałóż gotową masę sernikową. Na masę wyłóż drugą część ciasta z bezą. Odstaw do lodówki do stężenia. 

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort mandarynkowy Moniki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1336kJ
319kcal
1043kJ
249kcal
Tłuszcz 14.65g 11.45g
Węglowodany 41.20g 32.19g
Białko 5.74g 4.48g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej