do przepisu Tort Lama
5 szt. | jajek |
170 g | cukru |
1 łyżeczka | Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera |
120 g | mąki |
40 g | skrobi ziemniaczanej |
0,5 łyżeczki | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
4 szt. | jajek |
150 g | cukru |
1 szczypta | soli |
375 g | masła (miękkiego) |
1 łyżeczka | Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera |
300 g | jagód |
250 g | masła |
250 g | cukru pudru |
1 szczypta | soli |
0,5 łyżeczki | Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera |
200 g | Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera |
0,5 opak. | Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera |
4 krople | Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera |
7 kropli | Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera |
0,5 opak. | Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera |
Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Białka ubij na pianę, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier z cukrem z wanilią. Ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści a piana stanie się gęsta i lśniąca. Następnie ciągle ubijając dodawaj kolejno żółtka. Na koniec delikatnie i równomiernie wmieszaj do masy przesianą wcześniej mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Gotową masę wyłóż równomiernie w formie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, uderz lekko dnem formy o blat i odstaw na kratkę do wystudzenia. Dopiero po całkowitym wystudzeniu wyjmij biszkopt z formy.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Jajka wbij do metalowej miski, dodaj cukier i sól. Metalową miskę umieść na garnku wypełnionym gotującą się wodą. Ciągle mieszając, poczekaj aż masa uzyska odpowiednią temperaturę, czyli 85 °C. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, zdejmij miskę z kąpieli wodnej i mieszaj aż temperatura masy spadnie do ok. 25 °C. Może to zająć do 20 minut. W międzyczasie ubij masło, aby było białe i kremowe. Następnie stopniowo wmieszaj masę jajeczną do masła. Następnie stopniowo wmieszaj masę jajeczną do masła i dodaj ekstrakt cytrynowy.
Biszkopt wyciągnij z formy i zdejmij papier do pieczenia ze spodu ciasta. Podziel oba biszkopty na pół, aby uzyskać razem 4 części ciasta. Jagody umyj pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Krem podziel na 3 części. Pierwszą część biszkoptu wysmaruj kremem i posyp jagodami, dociskając je delikatnie w krem. To samo powtórz z 2 i 3 częścią biszkoptu. Na koniec 4 część biszkoptu połóż na trzecią część biszkoptu wyłożonej kremem i jagodami. Przełożone biszkopty kremem wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Za pomocą miksera wymieszaj masło, cukier puder, szczyptę soli oraz ekstrakt cytrynowy do uzyskania białej, puszystej masy. Następnie wysmaruj cały tort kremem, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Fondant podziel na 4 części i każdą z nich wymieszaj z barwnikami. Możesz użyć np. zielonego, pomarańczowego (0,5 opak. żółtego + 4 krople czerwonego), żółtego i czerwonego. Pomarańczowy barwnik uzyskasz mieszając razem barwnik żółty z czerwonym. Każdą zabarwioną część rozwałkuj na grubość ok. 2 mm i wytnij koła za pomocą noża. Gotowe koła przetnij na pół i przyklej za pomocą niewielkiej ilości wody na krawędziach wokół tortu. Każde koło powinno być mniejsze od drugiego, aby przykleić je na siebie i utworzyć kolorowy wzór. Przygotuj lamę i kaktusy z papieru i włóż na czubek tortu.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
4844
kJ
1157 kcal |
1591
kJ
380 kcal |
Tłuszcz | 73.29 g | 24.11 g |
Węglowodany | 116.12 g | 38.20 g |
Białko | 10.89 g | 3.58 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.