Flag

Tort jagodowy wielkanocny

ok. 16 porcji
Średni
60 min
Owocowy tort na szczególne okazje
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Tułowia zajączków oraz inne bezowe dekoracje ułożyć na torcie tuż przed podaniem.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto biszkoptowe
6 szt.jajek
4 łyżkiwody
200 gcukru
150 gmąki
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 płaskie łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
100 gmigdałów mielonych
50 gmasła
Krem
300 mlmleka
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
100 gmasła
4 łyżkisoku z cytryny
3 łyżkidżemu jagodowego, niskosłodzonego
Masa bezowa
2 szt.białka
150 gcukru
1 szczyptasoli
Do dekoracji
4 kostkiczekolady gorzkiej
5 - 10 listkówmięty
50 gborówek amerykańskich
3 łyżkimleka

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek (2 białka odłożyć). Do żółtek dodać połowę cukru, cukier wanilinowy i gorącą wodę. Ubić mikserem na puch. 4 białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier nie przerywając miksowania. Mielone migdały wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wlać stopione wystudzone masło. Całość wymieszać.


Dwie tortownice o średnicy 22 i 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto nałożyć do obu tortownic, wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

3

Masa bezowa

Odłożone białko ubić, dodając stopniowo cukier. Masę bezową przełożyć do papierowej tutki, nożyczkami obciąć końcówkę. Na papier do pieczenia wyciskać wałeczki o długości 5 cm oraz główki i uszy zajączków. Papier przełożyć na blaszkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 100º C. Bezy suszyć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok. 2 godzin.

4

Krem

Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Do ubitego kremu dodać dżem i sok z cytryny. Oba ciasta przekroić na dwie części, posmarować cienką warstwą kremu (1 łyżkę odłożyć).

5

Dekorowanie

Na talerzu ułożyć większy, a następnie mniejszy biszkopt. Posmarować kremem wierzch i boki tortu. Do brzuszków przykleić kremem głowy i uszy. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuścić na parze, przełożyć do papierowej tutki, wycisnąć zajączkom oczy i pyszczki. Udekorować listkami mięty i borówkami.

Porady i wskazówki

  • Tułowia zajączków oraz inne bezowe dekoracje ułożyć na torcie tuż przed podaniem.