Tort Flaming

Szukasz niebanalnego pomysłu na tort? Spróbuj pomysłu na różowy tort w kształcie Flaminga! Olśniewa dekoracją i nieziemsko smakuje.

ok. 10 - 12 porcji

średni 240 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Flaming

Biszkopt bezglutenowy jasny:

5 szt. jajek
90 g mąki ryżowej
40 g mąki ziemniaczanej
25 g mąki kukurydzianej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Bez glutenu Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Bez glutenu Dr. Oetkera
140 g cukru

Krem francuski:

4 szt. jajek
150 g cukru
1 szczypta soli
375 g masła (miękkiego)
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
400 g malin

Krem:

250 g masła
250 g cukru pudru
1 szczypta soli
1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
10 kropli Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

150 g czekolady białej
20 kropli Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Pobierz szablon

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Białka umieść w misce i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. W dwóch - trzech partiach dodawaj suche składniki i mieszaj rózgą delikatnie, do ich połączenia. Pamiętaj, aby nie mieszać za mocno, aby za bardzo nie zbić piany z białek. Gotową masę na biszkopt przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratce do wystudzenia. 

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

2

Krem francuski

Jajka wbij do metalowej miski, dodaj cukier i sól. Metalową miskę umieść na garnku wypełnionym gotującą się wodą. Ciągle mieszając, poczekaj aż masa uzyska odpowiednią temperaturę, czyli 85°C. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, zdejmij miskę z kąpieli wodnej i mieszaj aż temperatura masy spadnie do ok. 25°C. Może to zająć do 20 minut. W międzyczasie ubij masło, aby było białe i kremowe. Następnie stopniowo wmieszaj masę jajeczną do masła. Na koniec stopniowo dodawaj ekstrakt waniliowy. 300 g malin zblenduj na puree i dodawaj stopniowo do kremu. 

3

Biszkopt wyciągnij z formy i zdejmij papier do pieczenia ze spodu ciasta. Podziel oba biszkopty na pół, aby uzyskać razem 4 części ciasta. Krem podziel na 3 części. Pierwszą część biszkoptu wysmaruj kremem i posyp pozostałymi malinami, dociskając je delikatnie w krem. To samo powtórz z 2 i 3 częścią biszkoptu. Na koniec 4 część biszkoptu połóż na trzecią część biszkoptu wyłożonej kremem i malinami. Przełożone biszkopty kremem wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

4

Krem

Masło utrzyj z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz ekstraktem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Dodaj odrobinę czerwonego barwnika i dokładnie wymieszaj. Następnie wysmaruj cały tort kremem, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia. 

5

Przygotowanie piór flaminga

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W międzyczasie przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Gdy czekolada już się rozpuści całkowicie dodaj odrobinę barwnika. 2/3 czekolady i wylej na marmurowy, zimny blat. Używając płaskiej szpatułki do ciasta rozprowadzaj czekoladę po blacie i zeskrobuj z powrotem do siebie. Powtarzaj ten proces aż temperatura czekolady wyniesie 26°C. Jeśli uzyskasz odpowiednią temperaturę dodaj pozostałą ciepłą czekoladę i mieszaj dopóki czekolada będzie miała 28-30°C. Za pomocą spodu łyżki, maczaj ją w czekoladzie i wycieraj na papierze do pieczenia, starając się utworzyć pióra. Następnie pozostaw do całkowitego zastygnięcia masy. 

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Flaming

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3475 kJ
830 kcal
1566 kJ
374 kcal
Tłuszcz 57.16 g 25.75 g
Węglowodany 74.10 g 33.38 g
Białko 8.81 g 3.97 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.