do przepisu Tort dla dzieci Żaglówka
1 opak. | Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera |
4 szt. | jajek |
200 g | masła |
200 ml | wody |
1 opak. | Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera |
600 g | suchego ciasta (reszta ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera) |
180 g | serka mascarpone |
1 opak. | Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera |
1 opak. | Polewy gotowej białej Dr. Oetkera |
1 opak. | Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera |
1 opak. | Pisaków cukrowych Dr. Oetkera |
1 szt. | pianek Marshmallows |
2 patyczki do szaszłyków | |
2 trójkąty z pergaminu |
Przygotuj formę o wym. 24 x 24 cm, posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Mieszankę do wypieku ciasta czekoladowego XXL wsyp do dużej miski, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Całość miksuj przez ok. 3 min do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Upieczone ciasto ostudź. Z ciasta po przekątnej wytnij wrzecionowaty kształt łodzi. Zrób nacięcie na wierzchu ciasta, ok. 1 cm od brzegu, i usuń środek, tak by powstało wgłębienie na wierzchu łodzi. Polewę gotową mleczną rozpuść w kąpieli wodnej i pędzlem kuchennym pomaluj statek tak, by powstały smugi przypominające fakturę drewna. Zostaw do wyschnięcia na ok. 10 min. Tą czynność możesz powtórzyć. Gdy polewa zastygnie z boku łodzi pisakiem cukrowym możesz napisać imię dziecka lub nazwę żaglówki. Dwa trójkąty pergaminu nadziej na patyczki do szaszłyków i wbij w łódkę, by powstały żagle. Z pozostałego ciasta przygotuj czekoladowe kulki.
Pozostałe czekoladowe ciasto pokrusz na piasek. Dodaj serek mascarpone i roztopioną w kąpieli wodnej polewę gotową białą. Ze składników zagnieć ciasto. Formuj kulki, gotowe wstaw na ok. 30 min do lodówki, żeby stwardniały. Lukier niebieski rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie odetnij róg opakowania. Kulki z ciasta ułóż na papierze do pieczenia polej lukrem niebieskim, zostaw do ostygnięcia. Kilka z nich można także polać polewą mleczną.
Piankę rozgnieć palcami, by lekko ją spłaszczyć. Nożem lub nożyczkami wytnij małe koło w środku. Udekoruj pisakiem czerwonym. Zostaw do wyschnięcia. Zawiąż sznureczek i przytwierdź do łodzi.
Na dużej tacy ułóż niebieskie kulki jako fale oraz żaglówkę.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
2412
kJ
576 kcal |
1218
kJ
291 kcal |
Tłuszcz | 31.33 g | 15.82 g |
Węglowodany | 68.28 g | 34.48 g |
Białko | 5.07 g | 2.56 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.