PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort dla dzieci Żaglówka

Żaglówka z ciasta czekoladowego XXL

o 12 - 14 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort dla dzieci Żaglówka

Ciasto:

1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
200 g masła
200 ml wody
1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera

Kulki z ciasta:

600 g suchego ciasta (reszta ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera)
180 g serka mascarpone
1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Koło ratunkowe:

1 szt. pianek Marshmallows

Do dekoracji:

2 szt. patyczków do szaszłyków
2 szt. trójkątów z pergaminu

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Przygotuj formę o wym. 24 x 24 cm, posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Mieszankę do wypieku ciasta czekoladowego XXL wsyp do dużej miski, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Całość miksuj przez ok. 3 min do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 - 45 min.

Upieczone ciasto ostudź. Z ciasta po przekątnej wytnij wrzecionowaty kształt łodzi. Zrób nacięcie na wierzchu ciasta, ok. 1 cm od brzegu, i usuń środek, tak by powstało wgłębienie na wierzchu łodzi. Polewę gotową mleczną rozpuść w kąpieli wodnej i pędzlem kuchennym pomaluj statek tak, by powstały smugi przypominające fakturę drewna. Zostaw do wyschnięcia na ok. 10 min. Tą czynność możesz powtórzyć. Gdy polewa zastygnie z boku łodzi pisakiem cukrowym możesz napisać imię dziecka lub nazwę żaglówki. Dwa trójkąty pergaminu nadziej na patyczki do szaszłyków i wbij w łódkę, by powstały żagle. Z pozostałego ciasta przygotuj czekoladowe kulki.

3

Kulki z ciasta

Pozostałe czekoladowe ciasto pokrusz na piasek. Dodaj serek mascarpone i roztopioną w kąpieli wodnej polewę gotową białą. Ze składników zagnieć ciasto. Formuj kulki, gotowe wstaw na ok. 30 min do lodówki, żeby stwardniały. Lukier niebieski rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie odetnij róg opakowania. Kulki z ciasta ułóż na papierze do pieczenia polej lukrem niebieskim, zostaw do ostygnięcia. Kilka z nich można także polać polewą mleczną.

4

Koło ratunkowe

Piankę rozgnieć palcami, by lekko ją spłaszczyć. Nożem lub nożyczkami wytnij małe koło w środku. Udekoruj pisakiem czerwonym. Zostaw do wyschnięcia. Zawiąż sznureczek i przytwierdź do łodzi.

5

Dekorowanie

Na dużej tacy ułóż niebieskie kulki jako fale oraz żaglówkę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort dla dzieci Żaglówka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2412kJ
576kcal
1218kJ
291kcal
Tłuszcz 31.28g 15.80g
Węglowodany 68.13g 34.41g
Białko 5.07g 2.56g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej