PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort dla dzieci Żaglówka

Żaglówka z ciasta czekoladowego XXL

ok. 12 - 14 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort dla dzieci Żaglówka

Ciasto:

1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
200 g masła
200 ml wody
1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera

Kulki z ciasta:

600 g suchego ciasta (reszta ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera)
180 g serka mascarpone
1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Koło ratunkowe:

1 szt. pianek Marshmallows

Do dekoracji:

2 szt. patyczków do szaszłyków
2 szt. trójkątów z pergaminu

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Przygotuj formę o wym. 24 x 24 cm, posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Mieszankę do wypieku ciasta czekoladowego XXL wsyp do dużej miski, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Całość miksuj przez ok. 3 min do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Upieczone ciasto ostudź. Z ciasta po przekątnej wytnij wrzecionowaty kształt łodzi. Zrób nacięcie na wierzchu ciasta, ok. 1 cm od brzegu, i usuń środek, tak by powstało wgłębienie na wierzchu łodzi. Polewę gotową mleczną rozpuść w kąpieli wodnej i pędzlem kuchennym pomaluj statek tak, by powstały smugi przypominające fakturę drewna. Zostaw do wyschnięcia na ok. 10 min. Tą czynność możesz powtórzyć. Gdy polewa zastygnie z boku łodzi pisakiem cukrowym możesz napisać imię dziecka lub nazwę żaglówki. Dwa trójkąty pergaminu nadziej na patyczki do szaszłyków i wbij w łódkę, by powstały żagle. Z pozostałego ciasta przygotuj czekoladowe kulki.

3

Kulki z ciasta

Pozostałe czekoladowe ciasto pokrusz na piasek. Dodaj serek mascarpone i roztopioną w kąpieli wodnej polewę gotową białą. Ze składników zagnieć ciasto. Formuj kulki, gotowe wstaw na ok. 30 min do lodówki, żeby stwardniały. Lukier niebieski rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie odetnij róg opakowania. Kulki z ciasta ułóż na papierze do pieczenia polej lukrem niebieskim, zostaw do ostygnięcia. Kilka z nich można także polać polewą mleczną.

4

Koło ratunkowe

Piankę rozgnieć palcami, by lekko ją spłaszczyć. Nożem lub nożyczkami wytnij małe koło w środku. Udekoruj pisakiem czerwonym. Zostaw do wyschnięcia. Zawiąż sznureczek i przytwierdź do łodzi.

5

Dekorowanie

Na dużej tacy ułóż niebieskie kulki jako fale oraz żaglówkę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort dla dzieci Żaglówka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2412 kJ
576 kcal
1218 kJ
291 kcal
Tłuszcz 31.28 g 15.80 g
Węglowodany 68.13 g 34.41 g
Białko 5.07 g 2.56 g