PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Dacquoise z kremem waniliowym i daktylami

Orzechowa beza z kremem waniliowym

ok. 10 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Dacquoise z kremem waniliowym i daktylami

Beza:

100 g orzechów włoskich
400 g cukru
2 łyżki cukru trzcinowego
6 szt. białka
1 szczypta soli
1 łyżeczka octu

Krem waniliowy:

50 g orzechów włoskich
50 g daktyli
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

Do dekoracji:

50 g orzechów włoskich
4 szt. daktyli

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C z funkcją termoobiegu. Blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy zmiel w malakserze na drobno. Cukry wymieszaj. Białka o temperaturze pokojowej ubij z solą na jasną i sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas mieszając. Gdy beza będzie gęsta i błyszcząca dodaj ocet i miksuj jeszcze przez chwilę. Delikatnie wmieszaj orzechy i rozłóż masę bezową na przygotowanych wcześniej blachach tworząc okrągłe blaty o śr. ok. 24 cm.

2

Pieczenie

Blaty wstaw na pierwszy i trzeci poziom piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 4 min.

3

Pieczenie

Następnie zmniejsz temp.

Piekarnik elektryczny: 120 °C

Piekarnik gazowy: 120 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezy do wystudzenia.

4

Krem waniliowy

Posiekaj orzechy włoskie i pokrój daktyle. Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Miksuj do momentu ubicia kremu, dodaj ekstrakt, daktyle, orzechy włoskie i delikatnie wymieszaj. Krem podziel na dwie części. Pierwszą część wyłóż na jeden z blatów, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część kremu.

5

Dekorowanie

Posiekaj orzechy włoskie i pokrój daktyle. Bakaliami udekoruj ciasto.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Dacquoise z kremem waniliowym i daktylami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2458 kJ
587 kcal
1444 kJ
345 kcal
Tłuszcz 37.15 g 21.85 g
Węglowodany 57.82 g 34.01 g
Białko 7.62 g 4.48 g