do przepisu Tort Dacquoise z kremem waniliowym i daktylami
100 g | orzechów włoskich |
400 g | cukru |
2 łyżki | cukru trzcinowego |
6 szt. | białka |
1 szczypta | soli |
1 łyżeczka | octu |
50 g | orzechów włoskich |
50 g | daktyli |
250 g | serka mascarpone |
500 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
2 łyżeczki | cukru pudru |
2 łyżeczki | Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera |
50 g | orzechów włoskich |
4 szt. | daktyli |
Piekarnik nagrzej do temp. 160°C z funkcją termoobiegu. Blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy zmiel w malakserze na drobno. Cukry wymieszaj. Białka o temperaturze pokojowej ubij z solą na jasną i sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas mieszając. Gdy beza będzie gęsta i błyszcząca dodaj ocet i miksuj jeszcze przez chwilę. Delikatnie wmieszaj orzechy i rozłóż masę bezową na przygotowanych wcześniej blachach tworząc okrągłe blaty o śr. ok. 24 cm.
Blaty wstaw na pierwszy i trzeci poziom piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 160 °C
Piekarnik gazowy: 160 °C
Czas pieczenia: 4 min.
Następnie zmniejsz temp.
Piekarnik elektryczny: 120 °C
Piekarnik gazowy: 120 °C
Czas pieczenia: ok. 90 min.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezy do wystudzenia.
Posiekaj orzechy włoskie i pokrój daktyle. Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Miksuj do momentu ubicia kremu, dodaj ekstrakt, daktyle, orzechy włoskie i delikatnie wymieszaj. Krem podziel na dwie części. Pierwszą część wyłóż na jeden z blatów, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część kremu.
Posiekaj orzechy włoskie i pokrój daktyle. Bakaliami udekoruj ciasto.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
2458
kJ
587 kcal |
1444
kJ
345 kcal |
Tłuszcz | 37.15 g | 21.85 g |
Węglowodany | 57.82 g | 34.01 g |
Białko | 7.62 g | 4.48 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.