Flag

Tort Dacquoise z kremem waniliowym i daktylami

ok. 10 porcji
Trudny
40 min
Orzechowa beza z kremem waniliowym
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Ekstraktu z wanilii Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Beza
100 gorzechów włoskich
400 gcukru
2 łyżkicukru trzcinowego
6 szt.białka
1 szczyptasoli
1 łyżeczkaoctu
Krem waniliowy
50 gorzechów włoskich
50 gdaktyli
250 gserka mascarpone
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżeczkicukru pudru
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Do dekoracji
50 gorzechów włoskich
4 szt.daktyli

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C z funkcją termoobiegu. Blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy zmiel w malakserze na drobno. Cukry wymieszaj. Białka o temperaturze pokojowej ubij z solą na jasną i sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas mieszając. Gdy beza będzie gęsta i błyszcząca dodaj ocet i miksuj jeszcze przez chwilę. Delikatnie wmieszaj orzechy i rozłóż masę bezową na przygotowanych wcześniej blachach tworząc okrągłe blaty o śr. ok. 24 cm.

2

Pieczenie

Blaty wstaw na pierwszy i trzeci poziom piekarnika.

Czas pieczenia: 4 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C

3

Pieczenie

Następnie zmniejsz temp.

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C


Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezy do wystudzenia.

4

Krem waniliowy

Posiekaj orzechy włoskie i pokrój daktyle. Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieść w misie miksera. Miksuj do momentu ubicia kremu, dodaj ekstrakt, daktyle, orzechy włoskie i delikatnie wymieszaj. Krem podziel na dwie części. Pierwszą część wyłóż na jeden z blatów, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część kremu.

5

Dekorowanie

Posiekaj orzechy włoskie i pokrój daktyle. Bakaliami udekoruj ciasto.

Porady i wskazówki