PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort cytrynowy

Pyszny tort przełożony delikatną masą cytrynową

ok. 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort cytrynowy

Ciasto:

3 szt. jajek
125 g cukru pudru
70 g mąki
70 g mąki ziemniaczanej
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa:

2 opak. Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1000 ml wody (przegotowanej)
250 g śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru
1 szt. cytryny

Do nasączenia:

0,5 szkl. wody (przegotowanej)
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

1 szt. cytryny
4 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę z łyżką gorącej wody. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru na sztywną pianę i dodać do ubitych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt poziomo na połowę i nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem cytrynowym.

3

Masa

Zagotować wodę w garnku i odmierzyć 1 l. Galaretki wsypać do gorącej wody i mieszać aż do rozpuszczenia. Nie gotować. Odlać 1/4 galaretki, wylać na płaskie naczynie i pozostawić do stężenia. Lekko tężejącą pozostałą część galaretki dodawać stopniowo do ubitej śmietany z 2 łyżkami cukru pudru. Połowę masy nałożyć na jeden krążek biszkoptu, rozsmarować i przykryć drugim. Resztą masy posmarować wierzch i boki. Z pozostałej, stężałej galaretki wycinać foremkami motywy w kształcie serca i motylków.

4

Dekorowanie

Tort udekorować cząstkami cytryny, motywami z galaretki oraz listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort cytrynowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 883 kJ
211 kcal
498 kJ
119 kcal
Tłuszcz 6.78 g 3.81 g
Węglowodany 33.70 g 18.93 g
Białko 4.21 g 2.36 g