Flag

Tiramisu z owocami

ok. 12 porcji
Średni
20 min
Tradycyjny smak włoskiego specjału
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
6 łyżeczekkawy rozpuszczalnej
250 mlwody (gorącej)
100 mllikieru amaretto
250 mlśmietanki 30% tł.
500 gserka mascarpone
100 gcukru
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
200 gbiszkoptów podłużnych
Do dekoracji
3 - 4 łyżkikakao (do posypania)
100 gborówek amerykańskich
200 gmalin
12 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do przegotowanej wody dodać kawę, amaretto i odstawić do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do miski wyłożyć serek i cukier, dokładnie wymieszać. Dodać ubitą śmietankę i wszystko delikatnie połączyć. Do wysokiego naczynia wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsypać żelatynę i krótko zmiksować mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Stopniowo dodawać ją do masy krótko miksując.


Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać równo na dnie formy o wymiarach ok. 23 x 28 cm. Na biszkopty wyłożyć połowę masy i równo ją rozsmarować. Następnie ułożyć drugą część nasączonych w kawie biszkoptów, a na nie pozostałą masę. Po wyrównaniu powierzchni ciasto wstawić do lodówki.

Czas chłodzenia: ok. 120 min.

2

Dekorowanie

Przed podaniem wierzch posypać kakao. Udekorować owocami oraz listkami mięty.