PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tiramisu truskawkowe

Pyszne tiramisu z masą śmietanową i kakao

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tiramisu truskawkowe

Poncz:

150 ml wody (gorącej)
150 ml likieru amaretto
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Masa śmietanowa:

250 ml wody
1 opak. Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia
500 ml śmietanki 30% tł.
500 g serka mascarpone
500 g truskawek
250 g biszkoptów (podłużnych)

Do dekoracji:

2 łyżki kakao
5 szt. truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do gorącej wody dodaj amaretto i kawę. Odstaw do wystygnięcia.

Zagotuj wodę i odmierz 250 ml. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Śmietankę i mascarpone umieść w misie miksera. Za pomocą miksera ubij na sztywny krem. Stopniowo dodawaj przestudzoną galaretkę, krótko miksując.

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w plastry. Biszkopty namaczaj w kawie i układaj równo na dnie formy. Na biszkopty wyłóż połowę masy i równo ją rozsmaruj. Następnie na masie ułóż pokrojone w plasterki truskawki. Na truskawkach ułóż drugą część nasączonych w kawie biszkoptów, a na nie pozostałą masę. Wyrównaj wierzch ciasta i wstaw do lodówki na około 3 godziny. Przed podaniem posyp ciasto kakao i udekoruj truskawkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tiramisu truskawkowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1352kJ
323kcal
892kJ
213kcal
Tłuszcz 24.39g 16.05g
Węglowodany 22.71g 14.94g
Białko 6.15g 4.05g