Thermomix®: Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną na czarnym spodzie w Thermomix®

12 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Thermomix®: Sernik z żurawiną

Spód z czarnym kakao:

140 g mąki pszennej
100 g cukru
30 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
80 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki)
1 szt. żółtka

Masa serowa:

100 - 150 g żurawiny świeżej lub 100-150 g żurawiny mrożonej
750 g twarogu (półtłustego, pokrojonego na kawałki)
250 g serka mascarpone (podzielonego na kawałki)
120 g śmietanki 30% tł.
5 szt. jajek
1 szt. białka
150 g cukru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
60 g skrobi ziemniaczanej

Polewa z białej czekolady:

60 g czekolady białej (pokrojonej na kawałki)
20 g śmietanki 30% tł.

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Spód z czarnym kakao

Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 24 cm) wyłóż odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstaw.

2

Do naczynia miksującego wsyp mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, dodaj masło i żółtko, wymieszaj 15 s/obr. 4. Powstałą kruszonkę przesyp do przygotowanej wcześniej tortownicy (Ø 24 cm), równomiernie rozprowadź, mocno dociskając dłońmi do dna. Piecz 20 min (180°C). W tym czasie przygotuj masę serową. Umyj naczynie miksujące.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 20 min.

3

Masa serowa

Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ do niej żurawinę, odstaw.

4

Do naczynia miksującego włóż twaróg i mascarpone, dodaj śmietanę, jajka, białko, cukier, cukier z wanilią i skrobię, zmiksuj przy pomocy kopystki 45 s/obr. 7. Masę serową przelej na upieczony spód, na wierzchu równomiernie rozłóż odważoną wcześniej żurawinę.

5

Obniżyć temp. piekarnika do 160°C. Na najniższym poziomie piekarnika umieść płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Sernik piecz 1 godz. 10 min (160°C), na drugim od dołu poziomie piekarnika. W razie konieczności pod koniec czasu pieczenia przykryj go arkuszem papieru do pieczenia, aby wierzch zbytnio się nie przypiekł. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz., patrz wskazówka), następnie odstaw do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Umyj i osusz naczynie miksujące.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Czas pieczenia: 70 min.

6

Polewa z białej czekolady

Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż czekoladę, dodaj śmietanę, rozdrobnij 5 s/obr. 8. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztop 3 min/50°C/obr. 2. Polewą udekoruj sernik, tworząc na cieście nieregularne wzory. Sernik z żurawiną podawaj jako deser.

·   Po wyjęciu ciasta z piekarnika, jego środek może mieć luźną konsystencję. Masa serowa stężeje po schłodzeniu w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Thermomix®: Sernik z żurawiną

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1905 kJ
455 kcal
1013 kJ
242 kcal
Tłuszcz 22.96 g 12.22 g
Węglowodany 42.31 g 22.51 g
Białko 19.36 g 10.30 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.