Thermomix®: Cynamonki

Cynamonki drożdżowe z Cynamonem z Indonezji w Thermomix®

15 sztuk

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Thermomix®: Cynamonki

Ciasto:

50 g rodzynek
200 g masła (miękkiego, pokrojonego na kawałki)
80 g cukru trzcinowego (nierafinowanego)
1 opak. Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
250 g mleka
40 g cukru
1 opak. Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera lub 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
420 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
1 szczypta soli
1 szt. jajka (roztrzepane, do posmarowania ciasta)
1 opak. Białej fantazji Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do naczynia miksującego włóż rodzynki, rozdrobnij 2 s/obr. 8.

2

Dodaj 120 g masła, cukier trzcinowy i cynamon, podgrzewaj 50 s/37°C/obr. 3. Przełóż do innego naczynia, odstaw.

3

Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj pozostałe 80 g masła, cukier i drożdże, podgrzewaj 4 min/37°C/obr. 2.

4

Dodaj mąkę i sól, wyrób Ciasto /2 min. Ciasto pozostaw w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie 2 blachy wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.

5

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, rozwałkuj na prostokąt (60 x 25 cm). Na cieście równomiernie rozsmaruj nadzienie cynamonowe, pozostaw wzdłuż jednego z dłuższych boków nieposmarowany margines (3-4 cm). Za pomocą pędzelka posmaruj margines roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwiń rulon zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie. Rulon pokrój na 15 kawałków (dł. ok. 4 cm). Ślimaczki ułóż na przygotowanych wcześniej blachach przeciętą stroną do góry, zachowując min. 5 cm odstępy. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do temp. 200°C.

6

Wyrośnięte cynamonki posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i udekoruj posypką. Piecz 12-15 min (200°C), jedna blacha po drugiej. Cynamonki podawaj jako deser.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: 12 - 15 min.

·   W punkcie 4. wyrobione ciasto powinno mieć luźną, klejącą konsystencję. Nie należy dosypywać większej ilości mąki, w przeciwnym razie cynamonki mogą wyjść suche i twarde.
·   Zamiast posypką cukrową, cynamonki można posypać cukrem perlistym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Thermomix®: Cynamonki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1147 kJ
274 kcal
1436 kJ
343 kcal
Tłuszcz 12.39 g 15.49 g
Węglowodany 36.79 g 45.99 g
Białko 4.46 g 5.58 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.