PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Terrina szpinakowa z boczkiem

Pasztet z boczkiem, śmietanką, jogurtem naturalnym oraz żelatyną w listkach

o 8 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Terrina szpinakowa z boczkiem

Warstwa szpinakowa:

100 g boczku wędzonego
1 ząbek czosnku
10 ml oleju
450 g szpinaku (rozdrobnionego i rozmrożonego)
250 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
2 szczypty soli
1 szczypta pieprzu

Warstwa jogurtowa:

1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
300 ml jogurtu naturalnego 2% tł.
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
0,5 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku

Do dekoracji:

2 łyżki oleju
100 g boczku wędzonego (pokrojonego w plastry)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Keksówkę o wym. 23 x 10 cm wyłóż folią spożywczą. Boczek pokrój w kostkę. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, na którym podsmaż boczek z czosnkiem. Dodaj szpinak. Podsmażaj wszystko przez kilka minut. Dodaj śmietankę. Podsmażaj szpinak, aż zmięknie i wchłonie część śmietanki. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw patelnię. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie (zanurzając jeden po drugim). Po 5 minutach odsącz listki w dłoni. Dodaj odciśnięta żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Masę wylej do przygotowanej wcześniej formy. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

2

Warstwa jogurtowa

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie (zanurzając jeden po drugim). Jogurt naturalny wymieszaj z solą, pieprzem i cukrem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj do jogurtu. Dokładnie wymieszaj. Odsącz listki w dłoni. Odsączone listki rozpuść podgrzewając je w garnku lub mikrofalówce, nie dopuszczając do zagotowania. Dodaj do żelatyny kilka łyżek jogurtu, wymieszaj i całość wlej do pozostałego jogurtu, ciągle mieszając. Masę wylej na stężony szpinak. Wstaw do całkowitego stężenia na ok. 2 h do lodówki.

3

Dekorowanie

Olej rozgrzej na patelni. Na średnim ogniu podsmażaj plastry boczku, aż staną się złociste i chrupiące. Odsącz je na papierowym ręczniku. Gotową terrinę wyłóż na talerz. Udekoruj plastrami boczku.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Terrina szpinakowa z boczkiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1235kJ
295kcal
775kJ
185kcal
Tłuszcz 26.21g 16.48g
Węglowodany 4.95g 3.11g
Białko 9.31g 5.86g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt