PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Terrina szpinakowa z boczkiem

Pasztet z boczkiem, śmietanką, jogurtem naturalnym oraz żelatyną w listkach

o 8 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Terrina szpinakowa z boczkiem

Warstwa szpinakowa:

100 g boczku wędzonego
1 ząbek czosnku
10 ml oleju
450 g szpinaku (rozdrobnionego i rozmrożonego)
250 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
2 szczypty soli
1 szczypta pieprzu

Warstwa jogurtowa:

1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
300 ml jogurtu naturalnego 2% tł.
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
0,5 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku

Do dekoracji:

2 łyżki oleju
100 g boczku wędzonego (pokrojonego w plastry)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Keksówkę o wym. 23 x 10 cm wyłóż folią spożywczą. Boczek pokrój w kostkę. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, na którym podsmaż boczek z czosnkiem. Dodaj szpinak. Podsmażaj wszystko przez kilka minut. Dodaj śmietankę. Podsmażaj szpinak, aż zmięknie i wchłonie część śmietanki. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw patelnię. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie (zanurzając jeden po drugim). Po 5 minutach odsącz listki w dłoni. Dodaj odciśnięta żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Masę wylej do przygotowanej wcześniej formy. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

2

Warstwa jogurtowa

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie (zanurzając jeden po drugim). Jogurt naturalny wymieszaj z solą, pieprzem i cukrem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj do jogurtu. Dokładnie wymieszaj. Odsącz listki w dłoni. Odsączone listki rozpuść podgrzewając je w garnku lub mikrofalówce, nie dopuszczając do zagotowania. Dodaj do żelatyny kilka łyżek jogurtu, wymieszaj i całość wlej do pozostałego jogurtu, ciągle mieszając. Masę wylej na stężony szpinak. Wstaw do całkowitego stężenia na ok. 2 h do lodówki.

3

Dekorowanie

Olej rozgrzej na patelni. Na średnim ogniu podsmażaj plastry boczku, aż staną się złociste i chrupiące. Odsącz je na papierowym ręczniku. Gotową terrinę wyłóż na talerz. Udekoruj plastrami boczku.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Terrina szpinakowa z boczkiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1235kJ
295kcal
775kJ
185kcal
Tłuszcz 26.21g 16.48g
Węglowodany 4.95g 3.11g
Białko 9.31g 5.86g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej