Flag

Tarta z serkiem mascarpone i jagodami

16 porcji
Średni
40 min
Ciasto z kruche z masą z mascarpone i kwaśnej śmietany z jagodami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
130 gmasła
2 szt.żółtek
Masa serowa
300 gjagód
250 gserka mascarpone
125 mlśmietany 18% tł.
5 łyżekcukru
2 szt.jajek
2 szt.białka

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę kruchego ciasta, dodaj masło i żółtka, całość zagnieć. Formę do tarty o śr. 28 cm wysmaruj masłem, a następnie wyłóż na nią ciasto. Spód ponakłuwaj widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C

3

Masa serowa

Jagody umyj i osusz. Serek mascarpone, śmietanę, cukier i jajka zmiksuj na jednolitą masę. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy. Całość wymieszaj delikatnie łyżką i wylej na podpieczone ciasto. Wierzch masy posyp jagodami.

4

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem.