PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta z budyniem i gruszkami

Tarta z budyniem i gruszkami na cieście kruchym

o 12 - 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z budyniem i gruszkami

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Masa budyniowa:

500 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
2 szt. gruszek

Do dekoracji:

1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj, miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. 1/3 ciasta odłóż do schłodzenia. Pozostałym ciastem wyłóż formę do tarty o śr. 24 cm wymarowaną masłem. Ciasto w foremce nakłuj widelcem i odstaw na 15 min. do schłodzenia.

2

Pieczenie

Formę z ciastem podpiecz w piekarniku na złoty kolor.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

3

Masa budyniowa

Połowę śmietanki przelej do garnka. Pozostałą śmietankę wymieszaj z cukrem i budyniem. Całość dodaj do gotującej się śmietanki. Cały czas mieszaj, do momentu aż budyń zgęstnieje.

4

Gorący budyń wylej na ciasto. Gruszki umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i poukładaj na budyniu.

Z lodówki wyjmij schłodzoną 1/3 część ciasta, którą rozwałkuj i radełkiem pokrój na paski. Delikatnie przełóż je na ciasto, tworząc kratkę.

5

Pieczenie

Tartę wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

6

Dekorowanie

Upieczoną tartę oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z budyniem i gruszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1210kJ
289kcal
1164kJ
278kcal
Tłuszcz 17.41g 16.74g
Węglowodany 30.32g 29.16g
Białko 3.56g 3.42g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt