PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta z budyniem i gruszkami

Tarta z budyniem i gruszkami na cieście kruchym

o 12 - 16 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z budyniem i gruszkami

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Masa budyniowa:

500 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
2 szt. gruszek

Do dekoracji:

1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj, miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. 1/3 ciasta odłóż do schłodzenia. Pozostałym ciastem wyłóż formę do tarty o śr. 24 cm wymarowaną masłem. Ciasto w foremce nakłuj widelcem i odstaw na 15 min. do schłodzenia.

2

Pieczenie

Formę z ciastem podpiecz w piekarniku na złoty kolor.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

3

Masa budyniowa

Połowę śmietanki przelej do garnka. Pozostałą śmietankę wymieszaj z cukrem i budyniem. Całość dodaj do gotującej się śmietanki. Cały czas mieszaj, do momentu aż budyń zgęstnieje.

4

Gorący budyń wylej na ciasto. Gruszki umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i poukładaj na budyniu.

Z lodówki wyjmij schłodzoną 1/3 część ciasta, którą rozwałkuj i radełkiem pokrój na paski. Delikatnie przełóż je na ciasto, tworząc kratkę.

5

Pieczenie

Tartę wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

6

Dekorowanie

Upieczoną tartę oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z budyniem i gruszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1210kJ
289kcal
1164kJ
278kcal
Tłuszcz 17.41g 16.74g
Węglowodany 30.32g 29.16g
Białko 3.56g 3.42g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!