Flag

Tarta jogurtowo-morelowa

16 porcji
Średni
60 min
Wyśmienite i orzeźwiające ciasto jogurtowe z bardzo smacznymi kwaskowatymi morelami.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
150 gmasła
1 szt.żółtka
Krem jogurtowy
250 gserka mascarpone
250 mljogurtu naturalnego 2% tł.
3 łyżkicukru pudru
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Warstwa owocowa
700 gmoreli
80 gcukru
1 łyżkasoku z cytryny
60 mlwody
3 łyżeczkiŻelatyny 20 g Dr. Oetkera
Do dekoracji
125 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę do tarty o śr. 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj pokrojone masło i żółtko, a następnie zagnieć je możliwie szybko. Zagniecione ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut, do schłodzenia. Z przygotowanego ciasta można zrobić 2 tarty (upiec od razu jeśli np. spodziewasz się gości lub połowę surowego ciasta zawiń w folię i zamroź). Połowę przygotowanego ciasta rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie zdejmij jeden arkusz, przełóż placek do formy obracając go do góry nogami i odklej drugi arkusz papieru. 

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C

3

Krem jogurtowy

Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem. Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem, a następnie wsyp do masy i krótko wymieszaj mikserem.

4

Warstwa owocowa

Morele umyj, usuń pestki i umieść w garnku. Dolej wodę i podgrzewaj całość na średniej mocy panika, co jakiś czas mieszając, aż owoce się rozpadną. Rozgotowane morele przetrzyj przez sito do rondelka. Do puree morelowego dodaj cukier i sok z cytryny (jeśli morelowe puree wyjdzie bardzo kwaśne można nie dodawać soku). Rondelek ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj go, aż do rozpuszczenia cukru. W międzyczasie rozpuść żelatynę w ok. ¼ szklanki gorącej wody, a następnie wymieszaj. Gorące puree zdejmij z palnika i dodaj do niego żelatynę, po czym całość dokładnie wymieszaj. Morelowe puree wystudź i wstępnie schłodź. Kiedy nabierze żelowej konsystencji, wylej na jego powierzchnię przygotowany wcześniej krem jogurtowy. Całość pozostaw do schłodzenia, aby całkowicie stężała.

5

Dekorowanie

Śmietankę ubij na sztywno, przełóż do worka z ozdobną końcówką i udekoruj wierzch ciasta.