Formę prostokątną do tarty o wym. 35 x 12 cm z wyjmowanym dnem wyłóż folią spożywczą tak, aby przykrywała boki, ale nie dno. Należy wyjąć dno, nałożyć folię, a następnie położyć dno na folię. Ciasteczka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż równomiernie na spód formy i dociśnij. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Do wyższego naczynia wlej mleko i dodaj jogurt, następnie wsyp zawartość opakowania sernika i wszystko razem miksuj ok. 5 minut. Gotową masę wyłóż na spód tarty, wyrównaj, a następnie powciskaj w nią kuleczki winogron. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Żelatynę wsyp do rondelka i namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odstaw do napęcznienia. Sok jabłkowy podgrzej. Napęczniałą żelatynę ustaw na niewielkiej mocy palnika i podgrzej do jej rozpuszczenia (nie gotuj). Dodaj część ciepłego soku jabłkowego, wymieszaj dokładnie i dodaj drugą część. Ponownie wymieszaj i wstaw do lodówki, aby glazura się schłodziła i nabrała konsystencji gęstego żelu. Gdy glazura odpowiednio stężeje, szerokim pędzelkiem dokładnie posmaruj nią wierzch tarty. Odstaw do lodówki na ok. 30 minut do stężenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Czas pracy :60 minŚredni12 porcji