PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Świąteczny warstwowy sernik kawowy

Sernik warstwowy na bazie kawy i kakao

o 25 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Świąteczny warstwowy sernik kawowy

Ciasto:

1 łyżka kawy rozpuszczalnej
5 łyżek wody
1 łyżeczka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
200 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
4 szt. jajek
800 g twarogu trzykrotnie mielonego
75 g śmietany 12% tł.
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
50 ml śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 23 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kawę rozpuszczalną rozpuść w 5 łyżkach wody i przelej po połowie do dwóch naczyń. Do jednej połowy dodaj kakao, dokładnie wymieszaj. Masło, cukier, cukier wanilinowy i sól miksuj na puszystą, kremową masę. Cały czas miksując dodaj po jednym jajku. Następnie dodaj ser, śmietanę, budynie i wszystko dokładnie połącz ze sobą. Masę podziel na trzy części. Jedną z nich wymieszaj z kawą, drugą z kawą i kakao, a trzecią pozostaw bez dodatków. Do blachy przełóż masę bez dodatków i wyrównaj. Na nią delikatnie nałóż masę kawową, wyrównaj. Na sam koniec przelej na ciasto masę kawowo-kakaową, wyrównaj.

2

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika. Po upieczeniu zostaw ciasto na 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Czas pieczenia: o 90 min.

3

Dekorowanie

Polewę rozpuść w garnku z dodatkiem śmietanki. Wystudzony sernik udekoruj polewą.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Świąteczny warstwowy sernik kawowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 649kJ
155kcal
967kJ
231kcal
Tłuszcz 7.11g 10.62g
Węglowodany 14.77g 22.04g
Białko 7.86g 11.72g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!