PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Świąteczny warstwowy sernik kawowy

Sernik warstwowy na bazie kawy i kakao

o 25 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Świąteczny warstwowy sernik kawowy

Ciasto:

1 łyżka kawy rozpuszczalnej
5 łyżek wody
1 łyżeczka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
200 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
4 szt. jajek
800 g twarogu trzykrotnie mielonego
75 g śmietany 12% tł.
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
50 ml śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 23 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kawę rozpuszczalną rozpuść w 5 łyżkach wody i przelej po połowie do dwóch naczyń. Do jednej połowy dodaj kakao, dokładnie wymieszaj. Masło, cukier, cukier wanilinowy i sól miksuj na puszystą, kremową masę. Cały czas miksując dodaj po jednym jajku. Następnie dodaj ser, śmietanę, budynie i wszystko dokładnie połącz ze sobą. Masę podziel na trzy części. Jedną z nich wymieszaj z kawą, drugą z kawą i kakao, a trzecią pozostaw bez dodatków. Do blachy przełóż masę bez dodatków i wyrównaj. Na nią delikatnie nałóż masę kawową, wyrównaj. Na sam koniec przelej na ciasto masę kawowo-kakaową, wyrównaj.

2

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika. Po upieczeniu zostaw ciasto na 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Czas pieczenia: o 90 min.

3

Dekorowanie

Polewę rozpuść w garnku z dodatkiem śmietanki. Wystudzony sernik udekoruj polewą.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Świąteczny warstwowy sernik kawowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 649kJ
155kcal
967kJ
231kcal
Tłuszcz 7.11g 10.62g
Węglowodany 14.77g 22.04g
Białko 7.86g 11.72g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt