PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Świąteczny piernik z powidłami

Piernik przełożony powidłami śliwkowymi i udekorowany lukrem plastycznym

o 14 - 16 porcji

średnie 80 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Świąteczny piernik z powidłami

Ciasto:

1 opak. Piernika XXL Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 ml wody
250 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)

Przełożenie:

1 słoik powideł śliwkowych

Krem maślany:

200 g masła (miękkiego)
130 g cukru pudru
1 - 2 łyżki mleka
1 - 2 krople Aromatu waniliowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Białej fantazji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, wodę i rozpuszczone masło. Całość miksuj przez chwilę na niskich, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 min.

2

Pieczenie

Gotową masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy, wyrównaj i wstaw do podgrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Po upieczeniu wyjmij i odstaw do przestudzenia.

3

Przełożenie

Gdy piernik już wystygnie, przekrój go na dwa równe blaty (jeśli górny blat jest zbyt wypukły można go nieco ściąć). Dolny posmaruj powidłami na całej powierzchni, a następnie przykryj górnym blatem.

4

Krem maślany

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną puszystą masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko, aromat i jeszcze chwile ucieraj. Gotowym kremem posmaruj boki i wierzch piernika. Wstaw na ok. 10 - 15 minut do lodówki.

5

Dekorowanie

100 g lukru plastycznego zagnieć z kilkoma kroplami barwnika zielonego do uzyskania jednolitego koloru. Pozostały biały lukier plastyczny zagnieć lekko, a potem rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na średnicę większą niż średnica piernika + wymiar boków z obu stron. Przy pomocy wałka przenieś go na piernik i zaczynając od samego środka, aż po boki piernika delikatnie wygładź lukier dłońmi (lub specjalną packą do lukru plastycznego). Nadmiar lukru wystający poza boki piernika zetnij ostrym nożykiem.

Zielony lukier plastyczny rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na grubość ok. 3 mm. Wytnij duży trójkąt i mały prostokąt (na dużą choinkę), a foremką do ciasteczek wytnij małe choinki. Przyklej do białego lukru zwilżając delikatnie mokrym pędzelkiem w miejscu łączenia. Białym cukrowym pisakiem zrób szlaczek od czubka po dół choinki i udekoruj perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Świąteczny piernik z powidłami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2675kJ
639kcal
1641kJ
392kcal
Tłuszcz 28.48g 17.47g
Węglowodany 91.16g 55.93g
Białko 4.91g 3.01g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!