Świąteczny piernik z powidłami

Piernik przełożony powidłami śliwkowymi i udekorowany lukrem plastycznym

ok. 14 - 16 porcji

średni 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Świąteczny piernik z powidłami

Ciasto:

1 opak. Piernika XXL Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 ml wody
250 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)

Przełożenie:

1 słoik powideł śliwkowych

Krem maślany:

200 g masła (miękkiego)
130 g cukru pudru
1 - 2 łyżki mleka
1 - 2 krople Aromatu waniliowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Białej fantazji Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, wodę i rozpuszczone masło. Całość miksuj przez chwilę na niskich, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 min.

2

Pieczenie

Gotową masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy, wyrównaj i wstaw do podgrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Po upieczeniu wyjmij i odstaw do przestudzenia.

3

Przełożenie

Gdy piernik już wystygnie, przekrój go na dwa równe blaty (jeśli górny blat jest zbyt wypukły można go nieco ściąć). Dolny posmaruj powidłami na całej powierzchni, a następnie przykryj górnym blatem.

4

Krem maślany

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną puszystą masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko, aromat i jeszcze chwile ucieraj. Gotowym kremem posmaruj boki i wierzch piernika. Wstaw na ok. 10 - 15 minut do lodówki.

5

Dekorowanie

100 g lukru plastycznego zagnieć z kilkoma kroplami barwnika zielonego do uzyskania jednolitego koloru. Pozostały biały lukier plastyczny zagnieć lekko, a potem rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na średnicę większą niż średnica piernika + wymiar boków z obu stron. Przy pomocy wałka przenieś go na piernik i zaczynając od samego środka, aż po boki piernika delikatnie wygładź lukier dłońmi (lub specjalną packą do lukru plastycznego). Nadmiar lukru wystający poza boki piernika zetnij ostrym nożykiem.

Zielony lukier plastyczny rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na grubość ok. 3 mm. Wytnij duży trójkąt i mały prostokąt (na dużą choinkę), a foremką do ciasteczek wytnij małe choinki. Przyklej do białego lukru zwilżając delikatnie mokrym pędzelkiem w miejscu łączenia. Białym cukrowym pisakiem zrób szlaczek od czubka po dół choinki i udekoruj perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Świąteczny piernik z powidłami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2675 kJ
639 kcal
1641 kJ
392 kcal
Tłuszcz 28.48 g 17.47 g
Węglowodany 91.16 g 55.93 g
Białko 4.91 g 3.01 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.