Flag

Świąteczna rolada waniliowa

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Kolorowa, świąteczna rolada z dodatkiem żurawiny i kokosu
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image
Przybory
Do dekoracji
czysta ściereczka

Składniki

Biszkopt
8 szt.żółtek
100 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt.białka
2 łyżkisoku z cytryny
80 gmąki
20 gmąki ziemniaczanej
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Krem
300 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
100 gmasła
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Do dekoracji
500 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
25 gżurawiny suszonej lub świeżej
1 opak.dekoracji z opłatka
2 łyżkiwiórków kokosowych

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Żółtka miksować mikserem z połową cukru i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodać pozostały cukier, miksować na najniższych obrotach miksera. Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną przesiać. Do utartych żółtek powoli dodawać naprzemiennie mąki, białka i na końcu pół łyżeczki zielonego barwnika - delikatnie połączyć wszystko mieszając łyżką.


Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na papierze tworząc duży prostokąt.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Ciasto przełożyć na suchą ściereczkę kuchenną, delikatnie odrywając od papieru do pieczenia. Ciasto przykryć drugą ściereczką, lekko wilgotną, poczekać, aż ostygnie.

3

Krem

1 Krem do Tortów zmiksować z 300 ml zimnego mleka. Następnie dodać 100 g utartego masła i miksować przez ok. 2 minuty. Następnie dodać 1 łyżeczkę czerwonego barwnika i dokładnie wymieszać. Krem do tortów ułożyć równomiernie na biszkopcie, rozprowadzić omijając brzegi (aby przy zwijaniu rolady krem nie wyszedł na zewnątrz). Zwijać roladę delikatnie, przy pomocy ściereczki. Roladę można zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki.


Dobrze schłodzoną śmietankę ubić mikserem, następnie dodać opakowanie Masy śmietanowej o smaku śmietankowym. 2 łyżki wiórków kokosowych wrzucić do foliowej torebki śniadaniowej, dodać jedną kroplę zielonego barwnika pocierając torebkę i pokolorować wiórki.

4

Dekorowanie

Przed podaniem roladę posmarować śmietaną zmiksowaną z Masą śmietanową o smaku śmietankowym, udekorować żurawiną, zielonymi wiórkami kokosowymi i złotymi gwiazdkami z opłatka.