Flag

Strucla na Boże Narodzenie

ok. 20 porcji
Średni
20 min
Aby pachniało świętami przez cały rok
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
2 łyżkicukru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szt.jajka
200 mlmleka
10 kropliAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
200 gmargaryny
150 grodzynek
100 gskórki pomarańczowej kandyzowanej
50 gkandyzowanych ananasów
100 gmasła (rozpuszczonego)
100 gcukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do 400 g przesianej mąki dodać drożdże instant, sól, cukier, cukier wanilinowy, jajko, mleko. Ciasto zagnieść do gładkiej konsystencji. Margarynę utrzeć z pozostałą mąką i zagnieść z wyrobionym ciastem. Następnie dodać skórkę cytrynową, ananasy i rodzynki. Całość wymieszać, a następnie odstawić do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na dwie części, uformować podłużne strucelki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Strucle wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone, gorące ciasto posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem pudrem.