PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Śliwki pod kruszonką

Crumble ze śliwkami z dodatkiem cukru kokosowego  - pyszny i znany deser w nowej, kokosowej wersji!

4 porcje

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Śliwki pod kruszonką

Owoce:

500 g śliwek węgierek bez pestek
1 łyżeczka Cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera

Kruszonka:

45 g mąki
3 łyżki płatków owsianych
30 g masła
2 łyżki Cukru kokosowego nierafinowanego z Indonezji Dr. Oetkera
2 łyżki orzechów włoskich posiekanych

Masa śmietanowa:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Umyte i wypestkowane śliwki pokrój na ćwiartki, wymieszaj z cukrem kokosowym i rozłóż do czterech kokilek żaroodpornych.

2

Kruszonka

W miseczce zagnieć mąkę, płatki, masło, cukier kokosowy i orzechy na kruszonkę. Gotową kruszonkę rozłóż na śliwkach.

3

Pieczenie

Kokilki wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia kruszonki.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Odstaw do lekkiego przestudzenia.

4

Masa śmietanowa

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij razem z cukrem pudrem na sztywno na najwyższych obrotach miksera.

Śliwki pod kruszonką podawaj jeszcze ciepłe z dodatkiem bitej śmietany lub śmietankowymi lodami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Śliwki pod kruszonką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1809 kJ
432 kcal
787 kJ
188 kcal
Tłuszcz 28.99 g 12.61 g
Węglowodany 41.29 g 17.95 g
Białko 5.14 g 2.23 g