PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami

Pikantne ślimaczki z dodatkiem pieczarek, pomidorów i czosnku

o 30 - 40 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami

Ciasto:

450 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 szt. jajek
250 ml mleka (ciepłego)
40 g masła (miękkiego)

Farsz:

150 g pieczarek
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
250 ml koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki bazylii (świeżej, posiekanej)
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1 szczypta papryki ostrej

Do smarowania:

1 szt. jajek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier, następnie jajko oraz ciepłe mleko i miękkie masło. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto, w razie potrzeby możesz podsypać mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

2

Farsz

Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni ze szczyptą soli i pieprzu. Odcedź i przełóż do miski. Do wysokiego naczynia przelej przecier pomidorowy. Następnie dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, bazylię oraz przyprawy. Wszystko zblenduj blenderem przez kilkanaście sekund.

3

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj na grubość ok. 3-5 mm na kształt prostokątów o wym. 20 x 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozsmaruj przygotowany sos i wyłóż pieczarki. Ciasto zawiń w rulon zaczynając od dłuższego boku, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem, tworząc roladę. Pokrój na 3-4 cm kawałki. Ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch ślimaczków posmaruj rozmąconym jajkiem.

4

Pieczenie

Blachę ze ślimaczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 - 25 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 301kJ
72kcal
812kJ
194kcal
Tłuszcz 1.77g 4.78g
Węglowodany 11.47g 31.01g
Białko 2.66g 7.19g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej