PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik zimowy

Słodka przyjemność w zimowy dzień

o 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik zimowy

Ciasto:

1 opak. Sernika królewskiego Dr. Oetkera
80 g margaryny
1 szt. jajek

Masa serowa:

150 g margaryny
3 szt. jajek
500 g twarogu (mielonego)

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać miękki tłuszcz i jajko. Masę zagnieść do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno formy, lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 2,5 cm.

2

Masa serowa

Roztopić i ostudzić margarynę. Mieszankę do masy sernikowej wymieszać za pomocą miksera z żółtkami, twarogiem i roztopioną margaryną do uzyskania jednolitej masy. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę rozłożyć równo na cieście.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 70 - 80 min.

Po upieczeniu ciasto pozostawić na ok. 5 minut w uchylonym piekarniku.

4

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto dookoła posmarować polewą, zostawiając pusty środek. Posypać śnieżynkami. Lukier domowy tradycyjny rozrobić z 3 łyżeczkami gorącej wody. Przelać do papierowej torebki i udekorować wierzch sernika. Posypać śnieżynkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik zimowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1972kJ
471kcal
1273kJ
304kcal
Tłuszcz 21.65g 13.97g
Węglowodany 53.56g 34.55g
Białko 14.93g 9.63g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej