PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik zimowy

Słodka przyjemność w zimowy dzień

o 10 - 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik zimowy

Ciasto:

1 opak. Sernika królewskiego Dr. Oetkera
80 g margaryny
1 szt. jajek

Masa serowa:

150 g margaryny
3 szt. jajek
500 g twarogu (mielonego)

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać miękki tłuszcz i jajko. Masę zagnieść do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno formy, lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 2,5 cm.

2

Masa serowa

Roztopić i ostudzić margarynę. Mieszankę do masy sernikowej wymieszać za pomocą miksera z żółtkami, twarogiem i roztopioną margaryną do uzyskania jednolitej masy. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę rozłożyć równo na cieście.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 70 - 80 min.

Po upieczeniu ciasto pozostawić na ok. 5 minut w uchylonym piekarniku.

4

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto dookoła posmarować polewą, zostawiając pusty środek. Posypać śnieżynkami. Lukier domowy tradycyjny rozrobić z 3 łyżeczkami gorącej wody. Przelać do papierowej torebki i udekorować wierzch sernika. Posypać śnieżynkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik zimowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1972kJ
471kcal
1273kJ
304kcal
Tłuszcz 0g 0g
Węglowodany 53.56g 34.55g
Białko 14.93g 9.63g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt