PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z truskawkami na herbatnikach

Ze spodem, delikatną masą serową i owocami.

ok. 10 - 12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z truskawkami na herbatnikach

Spód:

100 g herbatników
100 g orzechów włoskich
100 g masła

Masa:

500 g truskawek lub brzoskwiń bez soku
250 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 łyżki cukru pudru
450 g twarogu (mielonego)
100 ml wody (wrzącej)
50 ml wody (zimnej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Herbatniki i orzechy włoskie zmiksować w blenderze lub zetrzeć na grubej tarce i zagnieść z miękkim masłem na jednolitą masę. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem. Zagniecioną masę przełożyć do formy, ugnieść równomiernie łyżką i wstawić do lodówki.

Świeże truskawki umyć i odszypułkować, owoce z puszki odsączyć. Część owoców odłożyć do dekoracji.

2

Masa serowa

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki, cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce twarogu. Do wysokiego naczynia wlać 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsypać żelatynę i krótko zmiksować mikserem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie żelatynę dodać do przygotowanej masy.

Do formy z wyłożonym wcześniej spodem wyłożyć równomiernie ok. 1/3 masy. Na wyłożonej masie poukładać połowę przygotowanych wcześniej owoców i od razu przykryć je pozostałą masą dokładnie ją wyrównując.

Sernik wstawić na ok. 2 godz. do lodówki do stężenia. Sernik przed podaniem udekorować pozostałą częścią owoców.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z truskawkami na herbatnikach

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1340 kJ
320 kcal
842 kJ
201 kcal
Tłuszcz 22.76 g 14.31 g
Węglowodany 22.12 g 13.91 g
Białko 15.02 g 9.44 g