PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z rosą

Delikatny sernik z budyniem na kruchym spodzie z rosą z piany

24 porcje

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z rosą

Spód:

300 g mąki
120 g cukru pudru
130 g masła
1 szt. jajek
2 szt. żółtek (białka dodaj do piany)

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
200 g cukru
2 szt. jajek
4 szt. żółtek (białka dodaj do piany)
2 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
180 ml oleju
500 ml mleka

Warstwa z piany:

6 szt. białka
220 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180˚C. Wszystkie składniki na spód zagnieć szybko do momentu uzyskania jednolitego ciasta, wyłóż równomiernie na dnie blachy.

2

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 17 min.

Ciasto podpiecz do uzyskania złotego koloru.

3

Masa

Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj cukier, jajka i żółtka. Cały czas miksując dodaj budynie i na końcu wlej olej i mleko. Płyną masę przelej na podpieczony spód.

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

5

Warstwa z piany

Na kilka minut przed końcem pieczenia ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Sernik ostrożnie wystaw na chwilkę z pieca i na wierzch sernika równomiernie wyłóż ubitą pianę z białek.

6

Pieczenie

Blachę z sernikiem wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperaturę pieczenia.

Piekarnik gazowy:  150 °C

Piekarnik elektryczny:  150 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

Po wskazanym czasie pieczenia białka lekko się zetną. Nie należy ich wysuszać na bezę. Ciasto wystaw z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. W czasie studzenia pojawiają się kropelki rosy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z rosą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1398kJ
334kcal
1034kJ
247kcal
Tłuszcz 14.95g 11.08g
Węglowodany 36.99g 27.40g
Białko 12.98g 9.62g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej