PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z rosą

Delikatny sernik z budyniem na kruchym spodzie z rosą z piany

24 porcje

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z rosą

Spód:

300 g mąki
120 g cukru pudru
130 g masła
1 szt. jajek
2 szt. żółtek (białka dodaj do piany)

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
200 g cukru
2 szt. jajek
4 szt. żółtek (białka dodaj do piany)
2 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
180 ml oleju
500 ml mleka

Warstwa z piany:

6 szt. białka
220 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180˚C. Wszystkie składniki na spód zagnieć szybko do momentu uzyskania jednolitego ciasta, wyłóż równomiernie na dnie blachy.

2

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 17 min.

Ciasto podpiecz do uzyskania złotego koloru.

3

Masa

Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj cukier, jajka i żółtka. Cały czas miksując dodaj budynie i na końcu wlej olej i mleko. Płyną masę przelej na podpieczony spód.

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

5

Warstwa z piany

Na kilka minut przed końcem pieczenia ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Sernik ostrożnie wystaw na chwilkę z pieca i na wierzch sernika równomiernie wyłóż ubitą pianę z białek.

6

Pieczenie

Blachę z sernikiem wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperaturę pieczenia.

Piekarnik gazowy:  150 °C

Piekarnik elektryczny:  150 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

Po wskazanym czasie pieczenia białka lekko się zetną. Nie należy ich wysuszać na bezę. Ciasto wystaw z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. W czasie studzenia pojawiają się kropelki rosy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z rosą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1398kJ
334kcal
1034kJ
247kcal
Tłuszcz 14.95g 11.08g
Węglowodany 0g 0g
Białko 0g 0g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

 MISS CUPCAKE

Lato z Miss Cupcake

Wyczaruj urocze letnie kreacje.