Flag

Sernik z rosą

24 porcje
Łatwy
40 min
Delikatny sernik z budyniem na kruchym spodzie z rosą z piany
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
300 gmąki
120 gcukru pudru
130 gmasła
1 szt.jajka
2 szt.żółtek (białka dodaj do piany)
Masa serowa
1000 gtwarogu trzykrotnie zmielonego
200 gcukru
2 szt.jajek
4 szt.żółtek (białka dodaj do piany)
2 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
180 mloleju
500 mlmleka
Warstwa z piany
6 szt.białka
220 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180˚C. Wszystkie składniki na spód zagnieć szybko do momentu uzyskania jednolitego ciasta, wyłóż równomiernie na dnie blachy.

2

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 17 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Ciasto podpiecz do uzyskania złotego koloru.

3

Masa

Do dużej miski przełóż twaróg, dodaj cukier, jajka i żółtka. Cały czas miksując dodaj budynie i na końcu wlej olej i mleko. Płyną masę przelej na podpieczony spód.

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

5

Warstwa z piany

Na kilka minut przed końcem pieczenia ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Sernik ostrożnie wystaw na chwilkę z pieca i na wierzch sernika równomiernie wyłóż ubitą pianę z białek.

6

Pieczenie

Blachę z sernikiem wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperaturę pieczenia.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C


Po wskazanym czasie pieczenia białka lekko się zetną. Nie należy ich wysuszać na bezę. Ciasto wystaw z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. W czasie studzenia pojawiają się kropelki rosy.