PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z lemon curd

Wyśmienity sernik pokryty delikatną polewą cytrynową

o 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z lemon curd

Spód:

150 g herbatników
70 g masła roztopionego

Masa serowa:

1000 g twarogu dwukrtonie zmielonego
400 g mleka zagęszczonego, słodzonego
250 g serka mascarpone
60 g cukru
4 szt. jajek
1 łyżka mąki
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Krem:

1 szt. cytryny (otarta skórka + wyciśnięty sok)
2 szt. limonek
2 szt. jajek
2 szt. żółtek
170 - 180 g cukru
80 g masła roztopionego
1 łyżeczka Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
4 łyżki wody gorącej

Do dekoracji:

100 g czekolady białej
1 opak. kwiatków z opłatka

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj masłem.

Herbatniki rozkrusz w malakserze lub włóż do woreczka i rozkrusz wałkiem. Pokruszone herbatniki wymieszaj dokładnie z roztopionym masłem, a następnie wyłóż masę ciasteczkową na dno formy i dobrze dociśnij. Włóż na chwilę do lodówki do schłodzenia.

Piekarnik nagrzej do temperatury 150 C. W czajniku zagotuj wodę. Na dolnym poziomie piekarnika umieść głęboką formę lub szerokie naczynie żaroodporne i nalej do niego wrzątek. Wszystkie składniki na masę serowa umieść w misie i dokładnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Pieczenie

Piecz z parą wodną, aż środek sernika będzie ścięty. Po upieczeniu wystudź, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Piekarnik gazowy:  150 °C

Piekarnik elektryczny:  150 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 60 min.

Polewa

Sok z limonki i cytryny, skórkę z cytryny, cukier, roztrzepane jajka i żółtka oraz roztopione masło umieść w misce (metalowej lub żaroodpornej) i ustaw nad parą wodną na średniej mocy palnika. Stale mieszając doprowadź całość do zgęstnienia (nie gotuj zbyt długo, gdyż krem zacznie się ścinać / ważne, aby miał żelową konsystencję, a po schłodzeniu jeszcze zgęstnieje). Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj z 2-3 łyżkami ciepłego kremu cytrynowego, a następnie dodaj do pozostałej części kremu i dokładnie wymieszaj. Gotowy krem cytrynowy rozsmaruj na wierzchu i bokach sernika, a następnie wstaw na krótko do schłodzenia.

1

Dekorowanie

Wierzch sernika udekoruj posiekaną czekoladą i Prymulakmi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z lemon curd

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2592kJ
619kcal
1026kJ
245kcal
Tłuszcz 0g 0g
Węglowodany 60.86g 24.06g
Białko 0g 0g