PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z lemon curd

Wyśmienity sernik pokryty delikatną polewą cytrynową

o 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z lemon curd

Spód:

150 g herbatników
70 g masła roztopionego

Masa serowa:

1000 g twarogu dwukrtonie zmielonego
400 g mleka zagęszczonego, słodzonego
250 g serka mascarpone
60 g cukru
4 szt. jajek
1 łyżka mąki
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Krem:

1 szt. cytryny (otarta skórka + wyciśnięty sok)
2 szt. limonek
2 szt. jajek
2 szt. żółtek
170 - 180 g cukru
80 g masła roztopionego
1 łyżeczka Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
4 łyżki wody gorącej

Do dekoracji:

100 g czekolady białej
1 opak. kwiatków z opłatka

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj masłem.

Herbatniki rozkrusz w malakserze lub włóż do woreczka i rozkrusz wałkiem. Pokruszone herbatniki wymieszaj dokładnie z roztopionym masłem, a następnie wyłóż masę ciasteczkową na dno formy i dobrze dociśnij. Włóż na chwilę do lodówki do schłodzenia.

Piekarnik nagrzej do temperatury 150 C. W czajniku zagotuj wodę. Na dolnym poziomie piekarnika umieść głęboką formę lub szerokie naczynie żaroodporne i nalej do niego wrzątek. Wszystkie składniki na masę serowa umieść w misie i dokładnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Pieczenie

Piecz z parą wodną, aż środek sernika będzie ścięty. Po upieczeniu wystudź, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Piekarnik gazowy:  150 °C

Piekarnik elektryczny:  150 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 60 min.

Polewa

Sok z limonki i cytryny, skórkę z cytryny, cukier, roztrzepane jajka i żółtka oraz roztopione masło umieść w misce (metalowej lub żaroodpornej) i ustaw nad parą wodną na średniej mocy palnika. Stale mieszając doprowadź całość do zgęstnienia (nie gotuj zbyt długo, gdyż krem zacznie się ścinać / ważne, aby miał żelową konsystencję, a po schłodzeniu jeszcze zgęstnieje). Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj z 2-3 łyżkami ciepłego kremu cytrynowego, a następnie dodaj do pozostałej części kremu i dokładnie wymieszaj. Gotowy krem cytrynowy rozsmaruj na wierzchu i bokach sernika, a następnie wstaw na krótko do schłodzenia.

1

Dekorowanie

Wierzch sernika udekoruj posiekaną czekoladą i Prymulakmi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z lemon curd

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2592kJ
619kcal
1026kJ
245kcal
Tłuszcz 30.19g 11.93g
Węglowodany 60.86g 24.06g
Białko 26.38g 10.43g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej