PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z czekoladą

Wykwintny sernik królewski z wiórkami czekolady

o 10 - 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z czekoladą

Ciasto:

1 opak. Sernika królewskiego Dr. Oetkera
80 g margaryny
1 szt. jajek

Masa serowa:

150 g margaryny
3 szt. jajek
500 g twarogu (mielonego)

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
200 g czekolady deserowej
1 opak. Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać miękki tłuszcz i jajko. Masę zagniatać do czasu aż powstanie gładkie ciasto. Formę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno formy, lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 2,5 cm.

2

Masa serowa

Roztopić i ostudzić margarynę. Mieszankę do masy sernikowej wymieszać za pomocą miksera z żółtkami, twarogiem i roztopioną margaryną do uzyskania jednolitej masy. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę rozłożyć równo na cieście.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 70 - 80 min.

Po upieczeniu ciasto pozostawić na ok. 5 minut w uchylonym piekarniku.

4

Dekorowanie

Czekoladę zetrzeć na tarce. Polewę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Wierzch i boki sernika posmarować polewą. Boki ciasta obsypać wiórkami czekolady. Kremem dekoracyjnym białym i perełkami złotymi udekorować wierzch sernika.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z czekoladą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2767kJ
661kcal
1440kJ
344kcal
Tłuszcz 31.95g 16.64g
Węglowodany 76.57g 39.88g
Białko 0g 0g