PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik z czekoladą

Wykwintny sernik królewski z wiórkami czekolady

o 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik z czekoladą

Ciasto:

1 opak. Sernika królewskiego Dr. Oetkera
80 g margaryny
1 szt. jajek

Masa serowa:

150 g margaryny
3 szt. jajek
500 g twarogu (mielonego)

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
200 g czekolady deserowej
1 opak. Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać miękki tłuszcz i jajko. Masę zagniatać do czasu aż powstanie gładkie ciasto. Formę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno formy, lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 2,5 cm.

2

Masa serowa

Roztopić i ostudzić margarynę. Mieszankę do masy sernikowej wymieszać za pomocą miksera z żółtkami, twarogiem i roztopioną margaryną do uzyskania jednolitej masy. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę rozłożyć równo na cieście.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 70 - 80 min.

Po upieczeniu ciasto pozostawić na ok. 5 minut w uchylonym piekarniku.

4

Dekorowanie

Czekoladę zetrzeć na tarce. Polewę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Wierzch i boki sernika posmarować polewą. Boki ciasta obsypać wiórkami czekolady. Kremem dekoracyjnym białym i perełkami złotymi udekorować wierzch sernika.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik z czekoladą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2767kJ
661kcal
1440kJ
344kcal
Tłuszcz 31.95g 16.64g
Węglowodany 76.57g 39.88g
Białko 16.49g 8.59g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej