PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik truskawkowo-waniliowy pod rabarbarem

Klasyczny sernik na zimno w niecodziennej odsłonie. Wygląda i smakuje wyjątkowo, na pewno zachwyci każdego gościa.

12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik truskawkowo-waniliowy pod rabarbarem

Spód:

120 g herbatników
60 g masła (rozpuszczonego)

Masa sernikowa:

150 g truskawek
1 łyżeczka cukru pudru
600 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
150 g serka homogenizowanego waniliowego

Do dekoracji:

2 łodygi rabarbaru
150 ml wody
75 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę o śr. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Herbatniki rozkrusz dokładnie, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj na tzw. „mokry piasek”. Wyłóż równomiernie na dno formy i dobrze dociśnij, aby powstał spód. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

2

Masa sernikowa

Truskawki zmiksuj z łyżeczką cukru pudru na purée. Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania sernika na zimno i miksuj ok. 
4 minuty. Około połowy porcji sernika wymieszaj z musem truskawkowym i wyłóż równomiernie na spód ciasta. Drugą połowę wymieszaj z serkiem waniliowym i wyłóż na warstwę truskawkową. Wyrównaj wierzch ciasta, a następnie wstaw do lodówki do schłodzenia.

3

Dekorowanie

Rabarbar umyj, obierz i odetnij końce. Obieraczką do warzyw potnij rabarbar przez całą długość na cienkie pasy. Na średniej mocy palnika ustaw rondelek z cukrem i wodą, doprowadź do wrzenia i rozpuszczenia się cukru. Kolejno zanurzaj pasy rabarbaru w gotującym się syropie na ok. 20 - 30 sekund, aby zmiękł (będzie wtedy lepiej smakował i lepiej się kroił). Wyjmij i układaj paski rabarbaru na ręczniku papierowym. Gdy wszystkie pasy zostaną wyjęte, udekoruj nimi wierzch sernika. Zbyt długie końce rabarbaru obetnij nożyczkami. Następnie obłóż rabarbarem boki sernika. Pozostałym syropem z rabarbaru posmaruj cienką warstwą wierzch i boki sernika. Ciasto odstaw do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik truskawkowo-waniliowy pod rabarbarem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1457kJ
348kcal
980kJ
234kcal
Tłuszcz 23.08g 15.49g
Węglowodany 31.09g 20.87g
Białko 7.11g 4.77g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej