PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik truskawkowo-waniliowy pod rabarbarem

Klasyczny sernik na zimno w niecodziennej odsłonie. Wygląda i smakuje wyjątkowo, na pewno zachwyci każdego gościa.

12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik truskawkowo-waniliowy pod rabarbarem

Spód:

120 g herbatników
60 g masła (rozpuszczonego)

Masa sernikowa:

150 g truskawek
1 łyżeczka cukru pudru
600 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
150 g serka homogenizowanego waniliowego

Do dekoracji:

2 łodygi rabarbaru
150 ml wody
75 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę o śr. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Herbatniki rozkrusz dokładnie, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj na tzw. „mokry piasek”. Wyłóż równomiernie na dno formy i dobrze dociśnij, aby powstał spód. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

2

Masa sernikowa

Truskawki zmiksuj z łyżeczką cukru pudru na purée. Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania sernika na zimno i miksuj ok. 
4 minuty. Około połowy porcji sernika wymieszaj z musem truskawkowym i wyłóż równomiernie na spód ciasta. Drugą połowę wymieszaj z serkiem waniliowym i wyłóż na warstwę truskawkową. Wyrównaj wierzch ciasta, a następnie wstaw do lodówki do schłodzenia.

3

Dekorowanie

Rabarbar umyj, obierz i odetnij końce. Obieraczką do warzyw potnij rabarbar przez całą długość na cienkie pasy. Na średniej mocy palnika ustaw rondelek z cukrem i wodą, doprowadź do wrzenia i rozpuszczenia się cukru. Kolejno zanurzaj pasy rabarbaru w gotującym się syropie na ok. 20 - 30 sekund, aby zmiękł (będzie wtedy lepiej smakował i lepiej się kroił). Wyjmij i układaj paski rabarbaru na ręczniku papierowym. Gdy wszystkie pasy zostaną wyjęte, udekoruj nimi wierzch sernika. Zbyt długie końce rabarbaru obetnij nożyczkami. Następnie obłóż rabarbarem boki sernika. Pozostałym syropem z rabarbaru posmaruj cienką warstwą wierzch i boki sernika. Ciasto odstaw do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik truskawkowo-waniliowy pod rabarbarem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1457 kJ
348 kcal
980 kJ
234 kcal
Tłuszcz 23.08 g 15.49 g
Węglowodany 31.09 g 20.87 g
Białko 7.11 g 4.77 g