Sernik truskawkowo-waniliowy pod rabarbarem

Klasyczny sernik na zimno w niecodziennej odsłonie. Wygląda i smakuje wyjątkowo, na pewno zachwyci każdego gościa.

12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik truskawkowo-waniliowy pod rabarbarem

Spód:

120 g herbatników
60 g masła (rozpuszczonego)

Masa sernikowa:

150 g truskawek
1 łyżeczka cukru pudru
600 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
150 g serka homogenizowanego waniliowego

Do dekoracji:

2 łodygi rabarbaru
150 ml wody
75 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę o śr. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Herbatniki rozkrusz dokładnie, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj na tzw. „mokry piasek”. Wyłóż równomiernie na dno formy i dobrze dociśnij, aby powstał spód. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

2

Masa sernikowa

Truskawki zmiksuj z łyżeczką cukru pudru na purée. Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania sernika na zimno i miksuj ok. 
4 minuty. Około połowy porcji sernika wymieszaj z musem truskawkowym i wyłóż równomiernie na spód ciasta. Drugą połowę wymieszaj z serkiem waniliowym i wyłóż na warstwę truskawkową. Wyrównaj wierzch ciasta, a następnie wstaw do lodówki do schłodzenia.

3

Dekorowanie

Rabarbar umyj, obierz i odetnij końce. Obieraczką do warzyw potnij rabarbar przez całą długość na cienkie pasy. Na średniej mocy palnika ustaw rondelek z cukrem i wodą, doprowadź do wrzenia i rozpuszczenia się cukru. Kolejno zanurzaj pasy rabarbaru w gotującym się syropie na ok. 20 - 30 sekund, aby zmiękł (będzie wtedy lepiej smakował i lepiej się kroił). Wyjmij i układaj paski rabarbaru na ręczniku papierowym. Gdy wszystkie pasy zostaną wyjęte, udekoruj nimi wierzch sernika. Zbyt długie końce rabarbaru obetnij nożyczkami. Następnie obłóż rabarbarem boki sernika. Pozostałym syropem z rabarbaru posmaruj cienką warstwą wierzch i boki sernika. Ciasto odstaw do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik truskawkowo-waniliowy pod rabarbarem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1457 kJ
348 kcal
980 kJ
234 kcal
Tłuszcz 23.08 g 15.49 g
Węglowodany 31.09 g 20.87 g
Białko 7.11 g 4.77 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne