Flag

Sernik stracciatella na zimno

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Pyszny sernik bez pieczenia na każdą okazję
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 gherbatników
2 łyżeczkikakao
80 gmasła (rozpuszczonego)
Masa serowa
50 gczekolady gorzkiej
300 mlwody
2 opak.Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1000 gtwarogu (trzykrotnie mielonego)
100 gcukru pudru
300 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Do dekoracji
50 gczekolady gorzkiej

Zobacz produkty

Picture - Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki przełóż do grubego worka i przy pomocy wałka pokrusz. Dodaj kakao. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem i wyłóż równomiernie na dno formy. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.

2

Masa serowa

Czekoladę zetrzyj na grubych oczkach. Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, aż do połączenia składników. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem i dodawaj porcjami do masy sernikowej. Dokładnie wymieszaj mikserem. Dodaj startą na grubych oczkach gorzką czekoladę i delikatnie wymieszaj. Masę przelej do formy i odstaw do lodówki na ok. 2 h.

3

Dekorowanie

Wyjmij sernik z lodówki. Na górę sernika zetrzyj na grubych oczkach czekoladę. Pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia masy serowej.