PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik nowojorski

Wyjątkowo prosty, delikatny, śmietankowy sernik pieczony w kąpieli wodnej.

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik nowojorski

Spód:

150 g herbatników petit beurre
75 g masła roztopionego

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
250 g cukru
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
4 szt. jajek
250 g śmietany 18% tł.
0,5 łyżeczki Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
8 łyżeczek soku z cytryny (sok z połowy cytryny)

Polewa:

200 g śmietany 18% tł.
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia.

Herbatniki pokrusz w malakserze i połącz z roztopionym masłem. Ciasteczkową masę wyłóż na spód tortownicy i wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Wszystkie składniki na masę serową przełóż do misy i zmiksuj do momentu połączenia się składników.

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej. Zagotuj wodę i przelej ją do formy z wyposażenia piekarnika, po czym wstaw na samo dno rozgrzanego pieca do 180 stopni.

Masę serową przelej na schłodzony spód i wstaw do piekarnika, poziom ponad wrzącą wodą. Piecz w 180 stopniach przez pierwsze 10 minut.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 10 min.

Następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz przez kolejne 90 minut.

Piekarnik gazowy:  110 °C

Piekarnik elektryczny:  110 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 90 min.

Po upieczeniu studź w lekko uchylonym piekarniku.

Śmietanę, sok z cytryny oraz przesiany cukier puder zmiksuj do połączenia składników i przelej na sernik, po czym wstaw jeszcze na kilka godzin do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik nowojorski

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1624kJ
388kcal
862kJ
206kcal
Tłuszcz 15.75g 8.33g
Węglowodany 0g 0g
Białko 0g 0g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt