PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik nowojorski

Wyjątkowo prosty, delikatny, śmietankowy sernik pieczony w kąpieli wodnej.

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik nowojorski

Spód:

150 g herbatników petit beurre
75 g masła roztopionego

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
250 g cukru
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
4 szt. jajek
250 g śmietany 18% tł.
0,5 łyżeczki Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
8 łyżeczek soku z cytryny (sok z połowy cytryny)

Polewa:

200 g śmietany 18% tł.
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia.

Herbatniki pokrusz w malakserze i połącz z roztopionym masłem. Ciasteczkową masę wyłóż na spód tortownicy i wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Wszystkie składniki na masę serową przełóż do misy i zmiksuj do momentu połączenia się składników.

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej. Zagotuj wodę i przelej ją do formy z wyposażenia piekarnika, po czym wstaw na samo dno rozgrzanego pieca do 180 stopni.

Masę serową przelej na schłodzony spód i wstaw do piekarnika, poziom ponad wrzącą wodą. Piecz w 180 stopniach przez pierwsze 10 minut.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 10 min.

Następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz przez kolejne 90 minut.

Piekarnik gazowy:  110 °C

Piekarnik elektryczny:  110 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 90 min.

Po upieczeniu studź w lekko uchylonym piekarniku.

Śmietanę, sok z cytryny oraz przesiany cukier puder zmiksuj do połączenia składników i przelej na sernik, po czym wstaw jeszcze na kilka godzin do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik nowojorski

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1624kJ
388kcal
862kJ
206kcal
Tłuszcz 15.75g 8.33g
Węglowodany 40.26g 21.30g
Białko 20.93g 11.07g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej