Flag

Sernik na zimno„Truskawki na grządce”

ok. 16 porcji
Łatwy
40 min
Idealne dopełnienie soczystych truskawek - zielony sernik na zimno Dr. Oetkera
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
2 łyżkimąki
2 szt.jajek
0,5 szkl.cukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 łyżkiwody
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżkasoku z cytryny
50 gczekolady gorzkiej
Masa
1 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
500 mlmleka (schłodzonego)
2 opak.serka homogenizowanego waniliowego (po 150 g)
2 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Do dekoracji
500 gtruskawek

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawaj żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź, dodaj wystudzoną czekoladę, wymieszaj delikatnie łyżką i przelej do przygotowanej wcześniej foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Następnie wyjmij z formy upieczony blat i wystudź go. Jeśli biszkopt wyrośnie zbyt wysoko należy go wyrównać ścinając nożem. Foremkę umyj i ułóż w niej ponownie wystudzony blat.

3

Masa

Do wysokiego naczynia wlej 500 ml mleka. Wsyp masę sernikową i miksuj 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodaj 2 serki i miksuj przez 1 minutę. Dodaj dwie tubki barwnika spożywczego zielonego. Masę sernikową wyłóż na wcześniej przygotowany blat, wyrównaj łyżką i włóż do lodówki na godzinę.

4

Dekorowanie

Truskawki umyj, osusz i udekoruj nimi sernik bezpośrednio przed podaniem.