PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik na zimno„Truskawki na grządce”

Idealne dopełnienie soczystych truskawek - zielony sernik na zimno Dr. Oetkera

o 16 porcji

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno„Truskawki na grządce”

Biszkopt:

2 łyżki mąki
2 szt. jajek
0,5 szkl. cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 łyżki wody
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżka soku z cytryny
50 g czekolady gorzkiej

Masa:

1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
500 ml mleka (schłodzonego)
2 opak. serka homogenizowanego waniliowego (po 150 g)
2 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

500 g truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić, dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką i przelać do przygotowanej wcześniej foremki.

2

Pieczenie

Piec około 45 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180°C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180°C (powinien być podgrzany)

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Następnie wyjąć z formy upieczony blat i wystudzić go. Jeśli biszkopt wyrośnie zbyt wysoko należy go wyrównać ścinając nożem. Foremkę umyć i ułożyć w niej ponownie wystudzony blat.

3

Masa

Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać 2 serki i miksować przez 1 minutę. Dodać dwie tubki barwnika spożywczego zielonego. Masę sernikową wyłożyć na wcześniej przygotowany blat, wyrównać łyżką i włożyć do lodówki na godzinę.

4

Dekorowanie

Truskawki umyć, osuszyć i dekorować nimi sernik bezpośrednio przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno„Truskawki na grządce”

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 729kJ
174kcal
632kJ
151kcal
Tłuszcz 5.81g 5.05g
Węglowodany 26.06g 22.66g
Białko 9.24g 8.04g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!