PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik na zimno„Truskawki na grządce”

Idealne dopełnienie soczystych truskawek - zielony sernik na zimno Dr. Oetkera

ok. 16 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno„Truskawki na grządce”

Biszkopt:

2 łyżki mąki
2 szt. jajek
0,5 szkl. cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 łyżki wody
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżka soku z cytryny
50 g czekolady gorzkiej

Masa:

1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
500 ml mleka (schłodzonego)
2 opak. serka homogenizowanego waniliowego (po 150 g)
2 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

500 g truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić, dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką i przelać do przygotowanej wcześniej foremki.

2

Pieczenie

Piec około 45 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180°C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180°C (powinien być podgrzany)

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Następnie wyjąć z formy upieczony blat i wystudzić go. Jeśli biszkopt wyrośnie zbyt wysoko należy go wyrównać ścinając nożem. Foremkę umyć i ułożyć w niej ponownie wystudzony blat.

3

Masa

Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać 2 serki i miksować przez 1 minutę. Dodać dwie tubki barwnika spożywczego zielonego. Masę sernikową wyłożyć na wcześniej przygotowany blat, wyrównać łyżką i włożyć do lodówki na godzinę.

4

Dekorowanie

Truskawki umyć, osuszyć i dekorować nimi sernik bezpośrednio przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno„Truskawki na grządce”

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 729 kJ
174 kcal
632 kJ
151 kcal
Tłuszcz 5.81 g 5.05 g
Węglowodany 26.06 g 22.66 g
Białko 9.24 g 8.04 g