PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik na zimno z płatkami kukurydzianymi

Sernik z mascarpone bez pieczenia na chrupiącym spodzie z galaretką agrestową

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno z płatkami kukurydzianymi

Spód:

200 g czekolady białej
50 g masła
100 g płatków kukurydzianych

Masa sernikowa:

300 ml wody
2 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 g serka mascarpone

Do dekoracji:

500 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
400 g winogron jasnych i ciemnych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białą czekoladę pokrój na małe kawałki i razem z masłem umieść w garnku. Podgrzewaj aż do rozpuszczenia. Płatki kukurydziane delikatnie pokrusz. Ciepłą czekoladą z masłem zalej płatki i dobrze wymieszaj. Masę wyłóż równomiernie w tortownicy.

2

Masa sernikowa

Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Śmietankę i mascarpone przełóż do misy miksera i ubij na sztywno. Dodaj łyżkę ubitej śmietanki i wymieszaj w zimnej galaretce. Cienkim strumieniem dolewaj galaretkę do śmietanki z mascarpone i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Masę śmietanową wyłóż na spód z płatków kukurydzianych i wstaw do lodówki.

3

Dekorowanie

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml wody. Zawartość torebki wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Odstaw do wystudzenia. Winogrona umyj i osusz. Umyte winogrona ułóż na masie śmietanowej. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na winogrona. Odstaw na ok. 3 h do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno z płatkami kukurydzianymi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1440 kJ
344 kcal
909 kJ
217 kcal
Tłuszcz 23.10 g 14.62 g
Węglowodany 29.54 g 18.69 g
Białko 4.65 g 2.94 g