PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik na zimno z owocową galaretką

Sernik na zimno bez glutenu z owocami galaretką z dodatkiem serka mascarpone

12 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik na zimno z owocową galaretką

Spód:

250 g orzechów włoskich mielone lub migdały
80 g masła (rozpuszczonego)

Masa serowa:

600 ml mleka
1 opak. Sernika na zimno Bez glutenu Dr. Oetkera
125 g serka mascarpone

Galaretka:

500 ml wody (wrzącej)
1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Bez glutenu Dr. Oetkera

Do dekoracji:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Bez glutenu Dr. Oetkera
100 g truskawek
1 gałązka mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem. Do mielonych orzechów dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj i wyłóż równomiernie na dno formy. Odstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.

2

Masa serowa

Do wysokiego naczynia wlej mleko, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 minuty, dodaj mascarpone i miksuj ok. 2 minut aż masy się połączą. Przełóż masę do tortownicy i wstaw do lodówki na ok. 2 h.

3

Galaretka

Do zagotowanej wody wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Wyjmij sernik z lodówki i wylej wystudzoną, tężejącą galaretkę. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

4

Dekorowanie

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem, dodaj wymieszany ze sobą cukier puder i śmietan fix. Przełóż do woreczka z ozdobną końcówką. Wyciskaj rozetki, udekoruj umytymi, odszypułkowanymi i pokrojonymi na kawałki truskawkami oraz miętą.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik na zimno z owocową galaretką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1754 kJ
419 kcal
955 kJ
228 kcal
Tłuszcz 31.50 g 17.12 g
Węglowodany 27.66 g 15.04 g
Białko 9.45 g 5.13 g