PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik kokosowy

Pyszny sernik królewski z dodatkiem wiórków kokosowych

o 24 porcje

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik kokosowy

Ciasto:

1 opak. Sernika królewskiego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Masa serowa:

250 g serka mascarpone
1000 g twarogu (mielonego)
100 g cukru pudru
4 szt. jajek
100 g wiórków kokosowych

Do dekoracji:

350 g śmietany 18% tł.
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
50 g wiórków kokosowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 170°C. Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Zagnieć ciasto tak, aby było gładkie. Wylep ciastem dno blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

3

Masa serowa

Serek mascarpone przełóż do miski i zmiksuj. Dodaj twaróg, mieszankę do masy serowej oraz przesiany cukier puder i wiórki kokosowe. Żółtka oddziel od białek, dodaj do masy i zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej. Na upieczony i przestudzony spód przelej masę serową i rozprowadź ją równomiernie.

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 70 min.

Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.

5

Dekorowanie

Śmietanę oraz przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i przelej na sernik. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Sernik odstaw na kilka godzin do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik kokosowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1231kJ
294kcal
1055kJ
252kcal
Tłuszcz 15.84g 13.54g
Węglowodany 26.90g 22.99g
Białko 12.16g 10.39g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

 MISS CUPCAKE

Lato z Miss Cupcake

Wyczaruj urocze letnie kreacje.