Flag

Sernik kokosowy

ok. 24 porcje
Średni
40 min
Pyszny sernik królewski z dodatkiem wiórków kokosowych
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Sernika królewskiego Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Masa serowa
250 gserka mascarpone
1000 gtwarogu (mielonego)
100 gcukru pudru
4 szt.jajek
100 gwiórków kokosowych
Do dekoracji
350 gśmietany 18% tł.
2 łyżkicukru pudru
2 łyżkisoku z cytryny
50 gwiórków kokosowych

Zobacz produkty

Picture - Sernika królewskiego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 170°C. Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Zagnieć ciasto tak, aby było gładkie. Wylep ciastem dno blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

3

Masa serowa

Serek mascarpone przełóż do miski i zmiksuj. Dodaj twaróg, mieszankę do masy serowej oraz przesiany cukier puder i wiórki kokosowe. Żółtka oddziel od białek, dodaj do masy i zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej. Na upieczony i przestudzony spód przelej masę serową i rozprowadź ją równomiernie.

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C


Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.

5

Dekorowanie

Śmietanę oraz przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i przelej na sernik. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Sernik odstaw na kilka godzin do lodówki.