PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik kokosowy

Pyszny sernik królewski z dodatkiem wiórków kokosowych

o 24 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik kokosowy

Ciasto:

1 opak. Sernika królewskiego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Masa serowa:

250 g serka mascarpone
1000 g twarogu (mielonego)
100 g cukru pudru
4 szt. jajek
100 g wiórków kokosowych

Do dekoracji:

350 g śmietany 18% tł.
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
50 g wiórków kokosowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 170°C. Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Zagnieć ciasto tak, aby było gładkie. Wylep ciastem dno blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

3

Masa serowa

Serek mascarpone przełóż do miski i zmiksuj. Dodaj twaróg, mieszankę do masy serowej oraz przesiany cukier puder i wiórki kokosowe. Żółtka oddziel od białek, dodaj do masy i zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej. Na upieczony i przestudzony spód przelej masę serową i rozprowadź ją równomiernie.

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 70 min.

Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do wystudzenia.

5

Dekorowanie

Śmietanę oraz przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i przelej na sernik. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Sernik odstaw na kilka godzin do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik kokosowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1231kJ
294kcal
1055kJ
252kcal
Tłuszcz 15.84g 13.54g
Węglowodany 26.90g 22.99g
Białko 12.16g 10.39g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej