Flag

Sernik kokosowo - śmietankowy

ok. 16 porcji
Średni
60 min
Sernik śmietankowy z dodatkiem naturalnej wanilii
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gmasła (miękkiego)
110 gcukru
3 szt.jajek
80 gmąki pszennej
40 gmąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
20 gwiórków kokosowych
Poncz
3 łyżkilikieru Malibu
6 łyżekwody
Masa serowa
500 gtwarogu trzykrotnie zmielonego
40 gcukru pudru
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 mlwody (zimnej)
50 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
2 łyżkilikieru Malibu
25 gwiórków kokosowych
Do dekoracji
1 łyżkawiórków kokosowych

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła. 
Okrągłą formę o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Białka oddziel od żółtek.
Do utartego masła, cały czas ubijając, dodawaj kolejno żółtka. Dodaj przesiane suche składniki, a potem wiórki kokosowe. Białka ubij na sztywno i wmieszaj stopniowo do ciasta. Przełóż masę do tortownicy.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu usuń obręcz formy i ostudź ciasto. 

3

Przecięcie ciasta

Upieczone i ostudzone ciasto przetnij poziomo na dwie równe części. Dolną część włóż ponownie do formy. Nasącz ją ponczem.

4

Masa serowa

Twaróg przełóż do miski, zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno. Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę (zimna z wrzątkiem), wsyp żelatynę fix deserową i miksuj przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do twarogu, zmiksuj, a następnie dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj wszystko mikserem. Dodaj Malibu i wiórki kokosowe, wymieszaj. Masę sernikową wyłóż na dolną warstwę ciasta. Przykryj drugim blatem ciasta, delikatnie dociśnij. Wstaw do lodówki na ok. 2 h. 
Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi.