PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik jogurtowy z mascarpone i galaretką krystaliczną

Pyszny, delikatny sernik z jogurtem i mascarpone na kruchym spodzie z galaretką cytrynową

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik jogurtowy z mascarpone i galaretką krystaliczną

Do dekoracji:

400 ml wody
1 opak. Galaretki krystalicznej smak cytrynowy Dr. Oetkera
150 g jagód
50 g malin

Spód:

150 g herbatników
75 g masła

Masa serowa:

300 ml wody
2 opak. Galaretki krystalicznej smak cytrynowy Dr. Oetkera
250 g serka mascarpone
350 g jogurtu naturalnego 2% tł.
50 g cukru pudru
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wystudź i odstaw do lekkiego stężenia. Jagody i maliny przebierz i umyj.

2

Spód

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i za pomocą wałka drobno pokrusz. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy i dobrze dociśnij. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

3

Masa serowa

Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Serek połącz z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, mieszając aż do połączenia się składników. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem i dodawaj porcjami do masy sernikowej. Całość dobrze wymieszaj.

Masę przelej na ciasteczkowy spód i odstaw do lodówki na ok. 2-3 h. Gdy masa stężeje wyciągnij sernik z lodówki.

4

Dekorowanie

Ułóż na masie owoce i zalej je lekko tężejącą galaretką. Sernik wstaw do lodówki do stężenia galaretki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik jogurtowy z mascarpone i galaretką krystaliczną

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1126 kJ
269 kcal
800 kJ
191 kcal
Tłuszcz 16.34 g 11.59 g
Węglowodany 26.38 g 18.71 g
Białko 2.99 g 2.12 g