Flag

Sernik domowy

ok. 16 porcji
Średni
60 min
Sernik o tradycyjnym smaku z dodatkiem aromatu cytrynowego
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła
1 szt.jajka
Masa serowa
5 szt.jajek
1 łyżkacukru pudru
750 gtwarogu zmielonego
150 gcukru pudru
15 - 20 kropliAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
3 łyżeczkiCukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
1 opak.Sernixa Dr. Oetkera
250 mlmleka

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
Picture - Sernixa Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania Ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkuj i wyłóż dno tortownicy o śr. 24 cm podwyższając brzegi ciasta na wysokość 3 cm.

2

Masa serowa

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z 1 łyżką cukru pudru. Do żółtek dodaj zmielony twaróg, cukier puder, 15-20 kropli aromatu cytrynowego, 3 łyżeczki cukru wanilinowego, Sernix i mleko. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką, przełóż do formy.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczony sernik wyjmij z piekarnika i wystudź.