PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik domowy

Sernik o tradycyjnym smaku z dodatkiem aromatu cytrynowego

ok. 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik domowy

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Masa serowa:

5 szt. jajek
1 łyżka cukru pudru
750 g twarogu zmielonego
150 g cukru pudru
15 - 20 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
3 łyżeczki Cukru wanilinowego XXL Dr. Oetkera
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
250 ml mleka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania Ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkuj i wyłóż dno tortownicy o śr. 24 cm podwyższając brzegi ciasta na wysokość 3 cm.

2

Masa serowa

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z 1 łyżką cukru pudru. Do żółtek dodaj zmielony twaróg, cukier puder, 15-20 kropli aromatu cytrynowego, 3 łyżeczki cukru wanilinowego, Sernix i mleko. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką, przełóż do formy.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.

Upieczony sernik wyjmij z piekarnika i wystudź.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik domowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1197 kJ
286 kcal
909 kJ
217 kcal
Tłuszcz 9.13 g 6.91 g
Węglowodany 36.26 g 27.47 g
Białko 14.45 g 10.95 g