PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik chałwowy

Wyśmienity sernik z chałwą na spodzie z ciasteczek

ok. 12 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik chałwowy

Spód:

200 g ciastek zbożowych z czekoladą i orzeszkami
2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
100 g masła

Masa serowa:

500 g twarogu trzykrotnie mielonego
500 g serka Ricotta
2 szt. jajek
2 szt. żółtek
150 g cukru
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
100 g chałwy waniliowej

Polewa:

100 ml śmietanki 30% tł.
100 g chałwy waniliowej

Do dekoracji:

50 g płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód: Dno tortownicy o śr. 24 cmwyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Ciasteczka pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami i cynamonem. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

Masa serowa

Piekarnik rozgrzej do 170°C. Do miski przełóż twaróg, serek Ricotta, jajka, żółtka, cukier oraz Sernix. Zmiksuj krótko do połączenia się składników. Chałwę pokrój na drobne kawałki, wmieszaj do masy serowej i przelej na ciasteczkowy spód.

3

Pieczenie

Ciasto włóż do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Upieczony sernik wystaw z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

4

Polewa

Do garnka przelej śmietankę, dodaj pokruszoną chałwę. Podgrzej, cały czas mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia. Kiedy polewa zacznie gęstnieć, przelej ją na wystudzony sernik.

5

Dekorowanie

Sernik udekoruj płatkami migdałowymi na nie zastygniętą polewę. Wstaw do schłodzenia do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik chałwowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1955 kJ
467 kcal
1156 kJ
276 kcal
Tłuszcz 25.99 g 15.38 g
Węglowodany 40.28 g 23.83 g
Białko 16.90 g 10.00 g