PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Sernik chałwowy

Wyśmienity sernik z chałwą na spodzie z ciasteczek

o 12 porcji

trudne 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik chałwowy

Spód:

200 g ciastek zbożowych z czekoladą i orzeszkami
2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
100 g masła

Masa serowa:

500 g twarogu trzykrotnie mielonego
500 g serka Ricotta
2 szt. jajek
2 szt. żółtek
150 g cukru
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
100 g chałwy waniliowej

Polewa:

100 ml śmietanki 30% tł.
100 g chałwy waniliowej

Do dekoracji:

50 g płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód: Dno tortownicy o śr. 24 cmwyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Ciasteczka pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami i cynamonem. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

Masa serowa

Piekarnik rozgrzej do 170°C. Do miski przełóż twaróg, serek Ricotta, jajka, żółtka, cukier oraz Sernix. Zmiksuj krótko do połączenia się składników. Chałwę pokrój na drobne kawałki, wmieszaj do masy serowej i przelej na ciasteczkowy spód.

3

Pieczenie

Ciasto włóż do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 min.

Upieczony sernik wystaw z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

4

Polewa

Do garnka przelej śmietankę, dodaj pokruszoną chałwę. Podgrzej, cały czas mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia. Kiedy polewa zacznie gęstnieć, przelej ją na wystudzony sernik.

5

Dekorowanie

Sernik udekoruj płatkami migdałowymi na nie zastygniętą polewę. Wstaw do schłodzenia do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik chałwowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1955kJ
467kcal
1156kJ
276kcal
Tłuszcz 25.99g 15.38g
Węglowodany 40.28g 23.83g
Białko 16.90g 10.00g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!