PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Serce dla Ciebie - Kopiec Kreta

Serce dla Ciebie to kolejna wersja ciasta Kopiec Kreta Dr. Oetkera. Idealny prezent na każdą okazję!

o 10 - 12 porcji

średnie 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Serce dla Ciebie - Kopiec Kreta

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 g margaryny (miękkiej)
2 szt. jajek
75 ml mleka (ok. 6 łyżek)
3 szt. bananów

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 ml wody (letniej)

Do nasączenia:

100 ml wody
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)
1 łyżka cukru

Do dekoracji:

1 opak. Różyczek opłatków brązowych Dr. Oetkera
1 opak. Serduszek z czekolady deserowej i białej Dr. Oetkera
1 opak. Literek i cyferek z czekolady deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formie w kształcie serca o śr. 24 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do przestudzenia. Wyłóż na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekroj wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj wypukły wierzch, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

5

Dekorowanie

Przed podaniem ciasto udekoruj różyczkami z opłatka oraz czekoladowymi dekoracjami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Serce dla Ciebie - Kopiec Kreta

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1884kJ
450kcal
996kJ
238kcal
Tłuszcz 26.65g 14.10g
Węglowodany 47.48g 25.12g
Białko 5.94g 3.15g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej