PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Rolada tiramisu

Rolada tiramisu w efektownej formie kształtu litery „S”

15 porcji

trudne 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Rolada tiramisu

Wiśnie w żelu:

200 g wiśni z kompotu + 100 ml kompotu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 łyżka cukru
1 listek Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Biszkopt:

60 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
10 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
4 szt. jajek
70 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Krem:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
300 ml mleka (zimnego)
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 opak. Ażurków z czekolady deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wiśnie z kompotem przelej do garnka i podgrzej. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w zimnej wodzie. Dodaj do wiśni, zagotuj. Dopraw cukrem do smaku. Listek żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po 5-7 minutach odsącz lisetk w dłoni i dodaj go do ciepłych wiśni, wymieszaj aż do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.

2

Biszkopt

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem i kakao, miksuj na niewielkich obrotach. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą z żółtkami. Ciasto równomiernie rozłóż na blasze.

3

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 13 min.

Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia. Kiedy biszkopt nieco przestygnie, obróć go i zdejmij papier, a następnie przykryj nim ponownie biszkopt. Odstaw do wystudzenia.

4

Krem

Do wysokiego naczynia wlej schłodzoną śmietankę i mleko. Dodaj zawartość kremu i miksuj przez ok. 3 minuty. Gotowy krem przełóż do woreczka, w którym odetnij dość duży koniec, aby powstał spory otwór. Z kremu wyciskaj paski o dł. ok. 10 cm prostopadłe do krótszego boku biszkoptu. Następnie łyżeczką wykonaj wgłębienie przez środek kremu i nałóż do niego wiśni z żelu. Biszkopt zaginaj tak, aby przykrył całość, a następnie wykonaj tzw. drugie „piętro” kremowych pasków, tym razem już krótszych. Ponownie wykonaj w kremie podłużne zagłębienie i wypełnij je wiśniami w żelu. Zagnij pozostałą część biszkoptu.

5

Dekorowanie

Wierzch rolady udekoruj resztą kremu. Oprósz kakao i udekoruj ażurkami z czekolady.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Rolada tiramisu

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 950kJ
227kcal
971kJ
232kcal
Tłuszcz 11.76g 12.00g
Węglowodany 24.75g 25.25g
Białko 5.38g 5.49g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!