do przepisu Rolada tiramisu
200 g | wiśni z kompotu + 100 ml kompotu |
1 łyżeczka | mąki ziemniaczanej |
1 łyżka | wody |
1 łyżka | cukru |
1 listek | Żelatyny w listkach Dr. Oetkera |
60 g | mąki |
1 łyżeczka | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
10 g | Ciemnego Kakao Dr. Oetkera |
4 szt. | jajek |
70 g | cukru |
1 opak. | Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera |
250 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
300 ml | mleka (zimnego) |
2 opak. | Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera |
2 łyżki | Ciemnego Kakao Dr. Oetkera |
1 opak. | dekoracji z czekolady |
Wiśnie z kompotem przelej do garnka i podgrzej. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w zimnej wodzie. Dodaj do wiśni, zagotuj. Dopraw cukrem do smaku. Listek żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po 5-7 minutach odsącz lisetk w dłoni i dodaj go do ciepłych wiśni, wymieszaj aż do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem i kakao, miksuj na niewielkich obrotach. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą z żółtkami. Ciasto równomiernie rozłóż na blasze.
Biszkopt wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 13 min.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia. Kiedy biszkopt nieco przestygnie, obróć go i zdejmij papier, a następnie przykryj nim ponownie biszkopt. Odstaw do wystudzenia.
Do wysokiego naczynia wlej schłodzoną śmietankę i mleko. Dodaj zawartość kremu i miksuj przez ok. 3 minuty. Gotowy krem przełóż do woreczka, w którym odetnij dość duży koniec, aby powstał spory otwór. Z kremu wyciskaj paski o dł. ok. 10 cm prostopadłe do krótszego boku biszkoptu. Następnie łyżeczką wykonaj wgłębienie przez środek kremu i nałóż do niego wiśni z żelu. Biszkopt zaginaj tak, aby przykrył całość, a następnie wykonaj tzw. drugie „piętro” kremowych pasków, tym razem już krótszych. Ponownie wykonaj w kremie podłużne zagłębienie i wypełnij je wiśniami w żelu. Zagnij pozostałą część biszkoptu.
Wierzch rolady udekoruj resztą kremu. Oprósz kakao i udekoruj dekoracjami z czekolady.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
980
kJ
234 kcal |
988
kJ
236 kcal |
Tłuszcz | 12.18 g | 12.30 g |
Węglowodany | 25.20 g | 25.45 g |
Białko | 5.43 g | 5.49 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.