PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Rolada tiramisu

Rolada tiramisu w efektownej formie kształtu litery „S”

15 porcji

trudny 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Rolada tiramisu

Wiśnie w żelu:

200 g wiśni z kompotu + 100 ml kompotu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 łyżka cukru
1 listek Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Biszkopt:

60 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
10 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
4 szt. jajek
70 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Krem:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
300 ml mleka (zimnego)
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 opak. Ażurków z czekolady deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wiśnie z kompotem przelej do garnka i podgrzej. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w zimnej wodzie. Dodaj do wiśni, zagotuj. Dopraw cukrem do smaku. Listek żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po 5-7 minutach odsącz lisetk w dłoni i dodaj go do ciepłych wiśni, wymieszaj aż do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.

2

Biszkopt

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem i kakao, miksuj na niewielkich obrotach. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą z żółtkami. Ciasto równomiernie rozłóż na blasze.

3

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 13 min.

Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia. Kiedy biszkopt nieco przestygnie, obróć go i zdejmij papier, a następnie przykryj nim ponownie biszkopt. Odstaw do wystudzenia.

4

Krem

Do wysokiego naczynia wlej schłodzoną śmietankę i mleko. Dodaj zawartość kremu i miksuj przez ok. 3 minuty. Gotowy krem przełóż do woreczka, w którym odetnij dość duży koniec, aby powstał spory otwór. Z kremu wyciskaj paski o dł. ok. 10 cm prostopadłe do krótszego boku biszkoptu. Następnie łyżeczką wykonaj wgłębienie przez środek kremu i nałóż do niego wiśni z żelu. Biszkopt zaginaj tak, aby przykrył całość, a następnie wykonaj tzw. drugie „piętro” kremowych pasków, tym razem już krótszych. Ponownie wykonaj w kremie podłużne zagłębienie i wypełnij je wiśniami w żelu. Zagnij pozostałą część biszkoptu.

5

Dekorowanie

Wierzch rolady udekoruj resztą kremu. Oprósz kakao i udekoruj ażurkami z czekolady.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Rolada tiramisu

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 950kJ
227kcal
971kJ
232kcal
Tłuszcz 11.76g 12.00g
Węglowodany 24.75g 25.25g
Białko 5.38g 5.49g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt