Flag

Rolada tiramisu

15 porcji
Trudny
60 min
Rolada tiramisu w efektownej formie kształtu litery „S”
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Trzymanie biszkoptu po upieczeniu pomiędzy arkuszami papieru spowoduje, że pozostanie on miękki i elastyczny. Jeśli go nie przykryjesz, wyschnie i popęka podczas formowania. Biszkopt możesz upiec również dzień wcześniej - wówczas zawiń go w folię aluminiową.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Wiśnie w żelu
200 gwiśni z kompotu + 100 ml kompotu
1 łyżeczkamąki ziemniaczanej
1 łyżkawody
1 łyżkacukru
1 listekŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
Biszkopt
60 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
10 gkakao
4 szt.jajek
70 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Krem
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
300 mlmleka (zimnego)
2 opak.Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera
Do dekoracji
2 łyżkikakao
1 opak.dekoracji z czekolady

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wiśnie z kompotem przelej do garnka i podgrzej. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w zimnej wodzie. Dodaj do wiśni, zagotuj. Dopraw cukrem do smaku. Listek żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po 5-7 minutach odsącz lisetk w dłoni i dodaj go do ciepłych wiśni, wymieszaj aż do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.

2

Biszkopt

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem i kakao, miksuj na niewielkich obrotach. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą z żółtkami. Ciasto równomiernie rozłóż na blasze.

3

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 13 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia. Kiedy biszkopt nieco przestygnie, obróć go i zdejmij papier, a następnie przykryj nim ponownie biszkopt. Odstaw do wystudzenia.

4

Krem

Do wysokiego naczynia wlej schłodzoną śmietankę i mleko. Dodaj zawartość kremu i miksuj przez ok. 3 minuty. Gotowy krem przełóż do woreczka, w którym odetnij dość duży koniec, aby powstał spory otwór. Z kremu wyciskaj paski o dł. ok. 10 cm prostopadłe do krótszego boku biszkoptu. Następnie łyżeczką wykonaj wgłębienie przez środek kremu i nałóż do niego wiśni z żelu. Biszkopt zaginaj tak, aby przykrył całość, a następnie wykonaj tzw. drugie „piętro” kremowych pasków, tym razem już krótszych. Ponownie wykonaj w kremie podłużne zagłębienie i wypełnij je wiśniami w żelu. Zagnij pozostałą część biszkoptu.

5

Dekorowanie

Wierzch rolady udekoruj resztą kremu. Oprósz kakao i udekoruj dekoracjami z czekolady.

Porady i wskazówki

  • Trzymanie biszkoptu po upieczeniu pomiędzy arkuszami papieru spowoduje, że pozostanie on miękki i elastyczny. Jeśli go nie przykryjesz, wyschnie i popęka podczas formowania. Biszkopt możesz upiec również dzień wcześniej - wówczas zawiń go w folię aluminiową.