Flag

Rolada malinowa

15 porcji
Trudny
40 min
Puszysty biszkopt z masą śmietanową i malinami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Rolada
6 szt.jajek
120 gcukru pudru
1 opak.Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
120 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Obłożenie
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (ciepłej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
500 gmalin
80 gcukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Cały czas miksując dodaj stopniowo cukier puder i cukier wanilinowy, a następnie stopniowo po jednym żółtku. Na koniec ubijania dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylej na przygotowaną blachę i wyrównaj łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 12 - 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Po upieczeniu roladę zdejmij z blachy. Na blacie rozłóż ściereczkę posypaną lekko cukrem pudrem. Ciasto wyjmij na ściereczkę papierem do góry, a następnie delikatnie ściągnij papier. Gorący biszkopt zawiń w rulon wraz ze ściereczką i odłóż do wystygnięcia.

4

Obłożenie

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany mix wlej powoli do masy śmietankowej, cały czas miksując. Część malin odłóż do dekoracji, a resztę zagnieć widelcem, dosyp cukier puder, wymieszaj i dodaj do śmietanki delikatnie mieszając. Masę wstaw do lodówki, do stężenia. Biszkopt rozwiń i usuń ściereczkę. Na biszkopcie rozsmaruj część masy malinowej i zawiń w roladę. Roladę zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki do stężenia masy. Schłodzoną roladę posmaruj pozostałą częścią masy, udekoruj malinami.