Flag

Rogaliki marcepanowe

ok. 16 sztuk
Średni
40 min
Rogaliki z dodatkiem marcepanu i maku
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Rogaliki smakują równie dobrze tylko z marcepanowym nadzieniem.
Porady i wskazówki
Rogaliki nadają się do zamrożenia.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 mlmleka
75 gmasła lub margaryny
400 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
25 gcukru
1 łyżeczkasoli
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 szt.jajek
Nadzienie
100 gmaku
200 gmasy marcepanowej
Do smarowania
1 łyżkamleka

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

W małym garnku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło lub margarynę.

2

Ciasto

Mąkę wymieszać delikatnie z drożdżami. Dodać pozostałe składniki wraz z mlekiem i tłuszczem. Całość zagnieść do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.


Ciasto wyjąć z miski, posypać mąką i ponownie zagnieść. Następnie ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 35 cm.

3

Nadzienie

Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masę marcepanową zetrzeć na tarce i wymieszać z makiem. Ciasto pokroić na 16 równych kawałków. Nadzienie nakładać przy najszerszej stronie ciasta (od brzegu). Każdy kawałek zawijać do środka, do najwęższego punktu. Na blasze układać rogaliki w taki sposób, aby wąski pasek ciasta był na spodzie. Rogaliki posmarować mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce, aby jeszcze urosły.

4

Pieczenie

Rogaliki wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 18 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone rogaliki zdjąć z blachy, podawać na ciepło lub ostudzić.

Porady i wskazówki

  • Rogaliki smakują równie dobrze tylko z marcepanowym nadzieniem.
  • Rogaliki nadają się do zamrożenia.