PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Przekładaniec Słony karmel z fistaszkami

Jasny biszkopt z masą śmietanową Słony karmel, masłem orzechowym i polewą czekoladową

o 20 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Przekładaniec Słony karmel z fistaszkami

Biszkopt:

100 g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
150 g cukru
1 szt. cytryny (otarta skórka i sok)

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej Słony Karmel Dr. Oetkera

Krem:

150 g masła orzechowego
50 g orzeszków ziemnych solonych (posiekanych)

Polewa:

50 g czekolady deserowej lub gorzkiej
25 g masła

Do dekoracji:

50 g orzeszków ziemnych solonych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C, prostokątną blachę o wym. 23 x 29 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąki przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę, dodaj skórkę, sok z cytryny i zmiksuj. Dodaj suche składniki i krótko wymieszaj do połączenia. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

2

Pieczenie

Gotowe ciasto wyłóż równomiernie do blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 - 30 min.

Po upieczeniu wyjmij i wystudź.

3

Masa śmietanowa

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj zawartość opakowania masy śmietanowej słony karmel i zmiksuj na jednolitą konsystencję.

4

Krem

Masło orzechowe wymieszaj dokładnie z 3-4 łyżkami masy słony karmel.

5

Polewa

Czekoladę rozpuść powoli razem z masłem w rondelku na niewielkiej mocy palnika. Wymieszaj na jednolitą konsystencję.

6

Przełożenie

Wystudzony biszkopt przekrój na pół na dwa blaty, jeden ułóż w formie. Dolny blat posmaruj równomiernie kremem fistaszkowym, posyp posiekanymi orzeszkami i dociśnij je do kremu. Następnie wyłóż równomiernie ok. 2/3 masy słony karmel i przykryj drugim blatem biszkoptu. Wierzch posmaruj pozostałą częścią kremu, ozdób polewą czekoladową i posyp orzeszkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Przekładaniec Słony karmel z fistaszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1009kJ
241kcal
1294kJ
309kcal
Tłuszcz 16.92g 21.69g
Węglowodany 16.05g 20.58g
Białko 6.03g 7.73g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej