PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Przekładaniec kokosowy

Biszkopt, wartswa kokosowa i masa budyniowa

o 24 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Przekładaniec kokosowy

Biszkopt:

4 szt. jajek
130 g cukru
100 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej

Warstwa kokosowa:

4 szt. białka
165 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
150 g wiórków kokosowych

Krem budyniowy:

4 szt. żółtek
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1000 ml mleka
200 g cukru
200 g masła (miękkiego)

Poncz:

250 ml wody
3 łyżki cukru
1 szt. cytryny (wyciśnięty sok)

Polewa:

2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
50 ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód blachy o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, a następnie kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając masę jajeczną. Suche składniki przesiej i w kilku partiach dodaj do masy delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelej do blachy.

2

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 30 - 35 min.

3

Warstwa kokosowa

Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszaj. Następnie masę kokosową przełóz do takiej samej blachy, w jakiej upieczony był biszkopt.

4

Pieczenie

Ciasto kokosowe wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 20 - 30 min.

5

Krem budyniowy

Mleko podziel na dwie części. Do pierwszej części dodaj budynie i żółtka, wymieszaj. Drugą część zagotuj z cukrami. Gotujące się mleko odstaw z ognia i dodaj do niego rozrobiony budyń
z żółtkami, wymieszaj. Garnek postaw na ogniu i cały czas mieszając zagotuj mleko, aż do zgęstnienia. Odstaw do ostygnięcia przykrywając go folią spożywczą. Zimną masę zmiksuj z miękkim masłem.

6

Przekładanie ciasta

Biszkopt przekrój poziomo na pół. Wodę, cukier i cytrynę wymieszaj. Przygotowanym ponczem nasącz biszkopty. Dolną część biszkoptu przełóż połową kremu budyniowego, a następnie połóż ciasto kokosowe. Pozostałą część kremu wyłóż na warstwę kokosową i kolejną górną część biszkoptu.

7

Polewa i dekorowanie

Polewy przełóz do garnka dodaj mleko i ciągle mieszając podgrzej do rozpuszczenia się i połaczenia składników. Gotową polewą udekoruj wierzch ciasta, a następnie posyp wiórkami kokosowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Przekładaniec kokosowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1365kJ
326kcal
1013kJ
242kcal
Tłuszcz 17.36g 12.86g
Węglowodany 38.93g 28.84g
Białko 4.98g 3.69g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt