Przekładaniec kokosowy

Biszkopt, wartswa kokosowa i masa budyniowa

ok. 24 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Przekładaniec kokosowy

Biszkopt:

4 szt. jajek
130 g cukru
100 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej

Warstwa kokosowa:

4 szt. białka
165 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
150 g wiórków kokosowych

Krem budyniowy:

4 szt. żółtek
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1000 ml mleka
200 g cukru
200 g masła (miękkiego)

Poncz:

250 ml wody
3 łyżki cukru
1 szt. cytryny (wyciśnięty sok)

Polewa:

2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
50 ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód blachy o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, a następnie kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając masę jajeczną. Suche składniki przesiej i w kilku partiach dodaj do masy delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelej do blachy.

2

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.

3

Warstwa kokosowa

Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszaj. Następnie masę kokosową przełóz do takiej samej blachy, w jakiej upieczony był biszkopt.

4

Pieczenie

Ciasto kokosowe wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 20 - 30 min.

5

Krem budyniowy

Mleko podziel na dwie części. Do pierwszej części dodaj budynie i żółtka, wymieszaj. Drugą część zagotuj z cukrami. Gotujące się mleko odstaw z ognia i dodaj do niego rozrobiony budyń
z żółtkami, wymieszaj. Garnek postaw na ogniu i cały czas mieszając zagotuj mleko, aż do zgęstnienia. Odstaw do ostygnięcia przykrywając go folią spożywczą. Zimną masę zmiksuj z miękkim masłem.

6

Przekładanie ciasta

Biszkopt przekrój poziomo na pół. Wodę, cukier i cytrynę wymieszaj. Przygotowanym ponczem nasącz biszkopty. Dolną część biszkoptu przełóż połową kremu budyniowego, a następnie połóż ciasto kokosowe. Pozostałą część kremu wyłóż na warstwę kokosową i kolejną górną część biszkoptu.

7

Polewa i dekorowanie

Polewy przełóz do garnka dodaj mleko i ciągle mieszając podgrzej do rozpuszczenia się i połaczenia składników. Gotową polewą udekoruj wierzch ciasta, a następnie posyp wiórkami kokosowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Przekładaniec kokosowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1365 kJ
326 kcal
1013 kJ
242 kcal
Tłuszcz 17.36 g 12.86 g
Węglowodany 38.93 g 28.84 g
Białko 4.98 g 3.69 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne