PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Przekładaniec kokosowy

Biszkopt, wartswa kokosowa i masa budyniowa

o 24 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Przekładaniec kokosowy

Biszkopt:

4 szt. jajek
130 g cukru
100 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej

Warstwa kokosowa:

4 szt. białka
165 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
150 g wiórków kokosowych

Krem budyniowy:

4 szt. żółtek
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1000 ml mleka
200 g cukru
200 g masła (miękkiego)

Poncz:

250 ml wody
3 łyżki cukru
1 szt. cytryny (wyciśnięty sok)

Polewa:

2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
50 ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód blachy o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, a następnie kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając masę jajeczną. Suche składniki przesiej i w kilku partiach dodaj do masy delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelej do blachy.

2

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 30 - 35 min.

3

Warstwa kokosowa

Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszaj. Następnie masę kokosową przełóz do takiej samej blachy, w jakiej upieczony był biszkopt.

4

Pieczenie

Ciasto kokosowe wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 20 - 30 min.

5

Krem budyniowy

Mleko podziel na dwie części. Do pierwszej części dodaj budynie i żółtka, wymieszaj. Drugą część zagotuj z cukrami. Gotujące się mleko odstaw z ognia i dodaj do niego rozrobiony budyń
z żółtkami, wymieszaj. Garnek postaw na ogniu i cały czas mieszając zagotuj mleko, aż do zgęstnienia. Odstaw do ostygnięcia przykrywając go folią spożywczą. Zimną masę zmiksuj z miękkim masłem.

6

Przekładanie ciasta

Biszkopt przekrój poziomo na pół. Wodę, cukier i cytrynę wymieszaj. Przygotowanym ponczem nasącz biszkopty. Dolną część biszkoptu przełóż połową kremu budyniowego, a następnie połóż ciasto kokosowe. Pozostałą część kremu wyłóż na warstwę kokosową i kolejną górną część biszkoptu.

7

Polewa i dekorowanie

Polewy przełóz do garnka dodaj mleko i ciągle mieszając podgrzej do rozpuszczenia się i połaczenia składników. Gotową polewą udekoruj wierzch ciasta, a następnie posyp wiórkami kokosowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Przekładaniec kokosowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1365kJ
326kcal
1013kJ
242kcal
Tłuszcz 17.36g 12.86g
Węglowodany 38.93g 28.84g
Białko 4.98g 3.69g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!