Flag

Pleciona rolada z makiem

ok. 16 porcji
Średni
60 min
Pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ciasto równie dobrze smakuje gdy dodamy do niego 100 g rodzynek lub bakalii (np. orzechów włoskich).
Porady i wskazówki
Rolady można piec na blasze z wyposażenia piekarnika lub w foremkach keksowych wyłożonych papierem do pieczenia.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
50 gmasła
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
50 gcukru
1 szczyptasoli
2 szt.jajek
200 mlmleka (ciepłego)
Nadzienie
250 mlmleka
200 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
300 gmaku (mielonego)
50 gmąki
Do smarowania
1 szt.jajka

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło roztop i odstaw do przestygnięcia. Mąkę zmieszaj w misce z drożdżami, dodaj cukier, sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Gdy składniki się połączą dodaj ostudzone masło. Zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2

Nadzienie

Mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj mak, gotuj jeszcze przez chwilę. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj mąkę, całość dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłóż je na stolnicę, jeżeli ciasto bardzo się klei oprósz je nieco mąką i zagnieć. Następnie ciasto podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj na prostokątny placek o wymiarach ok. 30 x 20 cm. Każdy placek posmaruj nadzieniem tak, by brzegi pozostały czyste. Następnie zwiń placek w roladę. Roladę przetnij wzdłuż na pół i zapleć zakładając jedno ramię na drugie. Każdą z porcji ciasta przygotuj w ten sam sposób.

4

Pieczenie

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rolady ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Następnie ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

Porady i wskazówki

  • Ciasto równie dobrze smakuje gdy dodamy do niego 100 g rodzynek lub bakalii (np. orzechów włoskich).
  • Rolady można piec na blasze z wyposażenia piekarnika lub w foremkach keksowych wyłożonych papierem do pieczenia.