PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Placek z truskawkami

Wyśmienity smak letnich truskawek

ok. 24 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Placek z truskawkami

Kruszonka:

45 g masła
40 g mąki
15 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Ciasto:

2 szt. jajek
220 g cukru
2 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
375 g mąki
250 ml maślanki
125 ml oleju
300 g truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Foremkę o wymiarach 30 x 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

2

Kruszonka

W misce zagnieść masło, mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

3

Ciasto

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, powoli dodając olej i maślankę.

Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe pokroić na połówki. Truskawki ułożyć na cieście i posypać kruszonką.

4

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.

Upieczone ciasto ostudzić.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Placek z truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 754 kJ
180 kcal
1176 kJ
281 kcal
Tłuszcz 8.22 g 12.85 g
Węglowodany 25.07 g 39.17 g
Białko 3.70 g 5.79 g