PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Placek z budyniem i owocami

Ciasto ucierane z masą z budyniu, jabłkami, śliwkami i płatkami migdałów

24 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Placek z budyniem i owocami

Krem:

2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml śmietanki 30% tł.
4 łyżki cukru
400 ml mleka

Ciasto:

200 g masła
180 g cukru
5 szt. jajek
230 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Obłożenie:

450 g śliwek węgierek
300 g jabłek
30 g płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Budynie wymieszaj ze śmietanką i cukrem. Zagotuj mleko, dodaj rozrobiony budyń i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Odstaw do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą, tak by stykała się z budyniem.

2

Ciasto

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj kolejno po jednym jajku. Na końcu stopniowo, cały czas mieszając, dodaj wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż równomiernie na blachę.

Przestudzony budyń przełóż łyżką, małymi porcjami na ciasto i delikatnie rozprowadź.

3

Obłożenie

Owoce umyj i osusz. Ze śliwek usuń pestki, połówki ponacinaj z góry. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Śliwki i jabłka ułóż naprzemiennie rzędami na cieście. Śliwki posyp płatkami migdałów.

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Placek z budyniem i owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 992kJ
237kcal
917kJ
219kcal
Tłuszcz 13.16g 12.18g
Węglowodany 26.44g 24.48g
Białko 4.02g 3.72g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej