Flag

Placek z budyniem i owocami

24 porcji
Średni
40 min
Ciasto ucierane z masą z budyniu, jabłkami, śliwkami i płatkami migdałów
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Krem
2 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
300 mlśmietanki 30% tł.
4 łyżkicukru
400 mlmleka
Ciasto
200 gmasła
180 gcukru
5 szt.jajek
230 gmąki
50 gmąki ziemniaczanej
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Obłożenie
450 gśliwek węgierek
300 gjabłek
30 gpłatków migdałowych

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Budynie wymieszaj ze śmietanką i cukrem. Zagotuj mleko, dodaj rozrobiony budyń i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Odstaw do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą, tak by stykała się z budyniem.

2

Ciasto

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj kolejno po jednym jajku. Na końcu stopniowo, cały czas mieszając, dodaj wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż równomiernie na blachę.


Przestudzony budyń przełóż łyżką, małymi porcjami na ciasto i delikatnie rozprowadź.

3

Obłożenie

Owoce umyj i osusz. Ze śliwek usuń pestki, połówki ponacinaj z góry. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Śliwki i jabłka ułóż naprzemiennie rzędami na cieście. Śliwki posyp płatkami migdałów.

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C