PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Placek z budyniem i owocami

Ciasto ucierane z masą z budyniu, jabłkami, śliwkami i płatkami migdałów

24 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Placek z budyniem i owocami

Krem:

2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml śmietanki 30% tł.
4 łyżki cukru
400 ml mleka

Ciasto:

200 g masła
180 g cukru
5 szt. jajek
230 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Obłożenie:

450 g śliwek węgierek
300 g jabłek
30 g płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Budynie wymieszaj ze śmietanką i cukrem. Zagotuj mleko, dodaj rozrobiony budyń i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Odstaw do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą, tak by stykała się z budyniem.

2

Ciasto

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj kolejno po jednym jajku. Na końcu stopniowo, cały czas mieszając, dodaj wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż równomiernie na blachę.

Przestudzony budyń przełóż łyżką, małymi porcjami na ciasto i delikatnie rozprowadź.

3

Obłożenie

Owoce umyj i osusz. Ze śliwek usuń pestki, połówki ponacinaj z góry. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Śliwki i jabłka ułóż naprzemiennie rzędami na cieście. Śliwki posyp płatkami migdałów.

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Placek z budyniem i owocami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 992 kJ
237 kcal
917 kJ
219 kcal
Tłuszcz 13.16 g 12.18 g
Węglowodany 26.44 g 24.48 g
Białko 4.02 g 3.72 g