PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pizza domowa

Okrągła pizza na grubym cieście z dodatkiem sera, szynki i pieczarek

ok. 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pizza domowa

Ciasto:

400 ml mleka
500 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju

Do smarowania:

1 łyżka oleju

Sos:

250 ml koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 szczypta pieprzu
1 ząbek czosnku

Obłożenie:

250 g pieczarek
1 łyżeczka soli
50 g szynki (w plasterkach)
200 g sera Gouda, tłustego (startego)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól. Następnie wlej ciepłe mleko i łyżkę oleju. Całość dobrze wyrabiaj, ciasto będzie luźne i może się kleić. Po wyrobieniu przełóż ciasto do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia aż podwoi objętość.

2

Sos

Do miski przelej przecier pomidorowy, oliwę, cukier, sól, dodaj przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

3

Obłożenie

Na patelni podsmaż krótko pokrojone w plastry pieczarki z łyżeczką soli do momentu aż puszczą wodę i odcedź. Plastry szynki pokrój w paski. Ser zetrzyj na tarce.

4

Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnicę oprószoną mąką i podziel na dwie części. Z każdej z nich uformuj delikatnie kulę a następnie rozwałkuj na placek o średnicy ok. 24 cm. Każdy placek ułóż na osobnej blasze wysmarowanej wcześniej olejem. Następnie posmaruj ciasto odrobiną oleju, sosem, posyp serem i na wierzch wyłóż pozostałe składniki.

5

Pieczenie

Pizze wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie. Pizza jest gotowa, gdy jej spód lekko się zrumieni.

Piekarnik elektryczny: 220 °C

Piekarnik gazowy: 220 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pizza domowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 871 kJ
208 kcal
808 kJ
193 kcal
Tłuszcz 6.77 g 6.27 g
Węglowodany 27.81 g 25.75 g
Białko 9.64 g 8.92 g